Ce trebuie sa stim inainte de a ramane insarcinate
Perioada cea mai potrivita pentru a deveni mama este intre 20 si 30 ani. În primul rând, femeia trebuie să consulte medicul specialist pentru a se asigura că nu suferă de afecţiuni ginecologice care ar putea pune în pericol sănătatea viitorului bebeluş: procese inflamatorii cronice pelviene, în special inflamatia trompelor uterine, boli cu transmitere sexuală, etc
• Dacă veţi concepe imediat după ce întrerupeţi anticoncepţionalele, vă va fi foarte greu să stabiliţi data la care veţi naşte. După ce încetaţi să luaţi anticoncepţionale, ciclul menstrual este neregulat, de aceea momentul ovulaţiei în primul ciclu este foarte greu de prevăzut.
Înainte de a rămâne însărcinată, este esenţial ca şi femeia şi bărbatul să se supună unei serii de teste specifice şi să înceapă modificarea stilului de viaţă: o dietă echilibrată, respectarea programului de odihnă, renunţarea la fumat. Este indicat ca toate aceste schimbări să aibă loc înainte de conceperea copilului
• De asemenea, doctorii recomandă să încetaţi pilulele cu cel puţin 6 luni înainte de a concepe, pentru a evita ca dvs. sau fătul să întâmpinaţi probleme pe tipul sarcinii.
• Uneori se întâmplă că ciclu menstrual să nu apară imediat după încetarea pilulelor, deoarece ovarele dvs. au nevoie de un timp pentru a se recupera. Dacă ciclul nu apare însă în trei luni de zile, se recomandă să consultaţi un specialist.
• Nu există nici o dovadă că nicotina din ţigările sau cofeina din cafeaua consumată de bărbat afectează capacitatea de concepere sau cauzează defecte ale fătului. Mama însă ar trebui să evite fumul de ţigară al altora pe durata sarcinii şi evident să nu fumeze-acestea pot avea efecte majore asupra fătului.
Puteţi rămâne însărcinată chiar dacă v-aţi supus unei operaţii de legare a trompelor, şansele sunt mici, însă nici o metoda de sterilizare nu este 100% sigură.
• Varsatul de vânt are efecte dramatice asupra mamei şi fătului (în timpul primelor luni de sarcină, pot apărea anormalităţi ale fătului, inclusiv malformaţii ale membrelor sau retardare mintală; spre sfârşitul sarcinii, se poate ajunge la o formă de pneumonie gravă, chiar fatală pentru mămică). Dacă nu vă mai amintiţi să fii făcut vărsat de vânt ca şi copil, faceţi un test de sânge. În cazul în care se dovedeşte că nu aţi avut, vaccinaţi-vă chiar în acel moment. Unii medici recomandă, ca metodă de precauţie, să aşteptaţi în jur de 3 luni de la imunizare până a concepe copilul.
• Dacă observaţi că nu aţi reuşit să rămâneţi însărcinată în decursul unui an de zile, problema dvs. ar putea fi mai gravă-consultaţi medicul. De altfel, ar trebui să contactaţi medicul pentru orice chestiune care vă trebuie clarificată; fiind o perioadă delicată din viaţa fiecărei femei, este oarte important să fiţi cât mai bine informată.
• Deficienţa de iod în alimentaţia viitoarei mămici poate afecta foarte grav viitorul bebeluş, care riscă să se nască cu retard mintal sau chiar să moară pe parcursul graviditatii.
• Este necesară testarea glandei tiroide înainte de concepere, dar şi pe parcursul primului an după naştere.
• Deficitul de acid folic este responsabil de numeroase decese în prima lună de viaţă a copiilor, sute de cazuri de îmbolnăviri şi invaliditate la copii. Se recomandă administrarea de acid folic cu 3 luni înainte de concepere şi în primele 12 săptămâni de sarcină. Luarea acidului folic înainte de a concepe şi în primele săptămâni de sarcină reduce riscul anomaliilor congenitale ale sistemului nervos la copii.
• Deficienţa de fier în timpul sarcinii este una din cauzele hemoragiilor după naştere, infecţiilor, greutăţii mici la naştere, mortalităţii materne şi infantile. Chiar şi o deficienţă moderată de fier are consecinţe negative: performanţă intelectuală scăzută; dezvoltarea fizică inadecvată a copiilor mici, a prescolarilor şi elevilor; imunitate scăzută şi predispoziţie la bolile infecţioase.
• Dacă vă planificaţi sarcina şi v-aţi pus în plan să rămâneţi însărcinată, atunci dvs. deţineţi controlul asupra acestei perioade. Informaţi-vă, mergeţi la medic de urgenţă pentru a vă asigura o sarcină sănătoasă, pentru a preveni complicaţiile în timpul graviditatii şi ulterior, a naşterii.
• În cazul în care rămâneţi însărcinată accidental, este foarte important să fiţi permanent atentă la ce mâncaţi şi să nu omiteţi legumele, fructele, alimentele bogate în calciu, să aveţi o alimentaţie corectă, să consumaţi puţine băuturi cu conţinut ridicat de cofeină, să spălaţi corect fructele şi legumele, precum şi să evitaţi consumul de lapte nepasteurizat – primele două săptămâni de sarcină sunt esenţiale în evoluţia ulterioară a mamei şi bebeluşului.