6 motive pentru a manca cereale integrale - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

6 motive pentru a manca cereale integrale

Sfatulparintilor » Blogul tău » 6 motive pentru a manca cereale integrale

Cerealele integrale sunt excelente pentru sanatate indiferent ca este vorba despre paine, paste sau cereale, iar din fericire sortimentele care se gasesc in comert sunt tot mai numeroase si mai delicioase. Cerealele integrale au in componenta lor proteine, vitaminele B si E, antioxidanti si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu), ceea ce inseamna ca aduc organismului o serie de beneficii.

Iata cateva dintre beneficiile pe care produsele pe baza de cereale integrale le aduc sanatatii


Scad riscul de imbolnavire cu diabet de tip 2


In conformitate cu un studiu realizat recent, un aport zilnic de 5 grame de fibre, reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu aproximativ 30%. In plus, produsele pe baza de cereale integrale amelioreaza sensibilitatea la insulina si reduc nivelul acesteia in special in randul persoanelor obeze.


Aceste rezultate sugereza faptul ca cerealele integrale sunt o componenta importanta a reducerii factorilor de risc pentru diabetul de tip 2.


Ajuta la mentinerea greutatii


O alta cercetare a stabilit ca persoanele care consuma zilnic cereale integrale sunt asociate cu indici corporali normali si ca aceste schimbari sunt vizibile mai ales in cazul femeilor. Acest lucru se datoreaza prezentei unei cantitati mari de fibre care provoaca rapid senzatia de saturatie si care mentin sentimentul de satietate pentru o vreme indelungata, ceea ce descurajeaza mancatul in exces.


Reduc riscul de aparitie a bolilor cardiace


Peste 25 de studii realizate de-a lungul timpului au avut ca rezultat faptul ca cei care consuma regulat cereale integrale au un risc mai scazut de a se imbolnavi de afectiuni cardiace.


Studiile realizate pe un esantion de 285.000 de persoane a demonstrat ca cei care consuma in medie doua portii de cereale integrale, sunt cu 21% mai putin supusi riscului de a avea atacuri de cord sau probleme ale inimii.


Scad nivelul colesterolului


Cerealele integrale (ovazul si orzul in mod special) s-au dovedit a fi benefice in scaderea nivelului de colesterol rau. Acest lucru are ca efect incetinirea progresului aterosclerozei si indepartarea de placa grasimi care ingusteaza vasele de sange si din cauza carora se dezvolta probleme de circulatie sanguina, dar si din cauza carora inima are de suferit.


Reduc riscul de dezvoltare a cancerului


Aproximativ 40 de cercetari au avut ca rezultat faptul ca mai mult de 20 de tipuri de cancer pot fi prevenite prin consumul de cereale integrale. Antioxidantii, fitochimicalele si vitamina E lucreaza impreuna pentru a preveni daunele de la nivelul ADN-ului si formarea de substante cancerigene.


Cerealele integrale ofera protectie impotriva cancerului de stomac, de colon, laringe, faringe si esofag.


Scad rata mortalitatii


Universitatea din Minnesota si Scoala de Sanatate Publica au realizat impreuna un studiu pe un grup de 15.000 de persoane  cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani si au constatat ca rata mortalitatii este mai scazuta in cazul persoanelor care consumau in mod regulat produse pe baza de cereale integrale.


Explicatia este una destul de simpla: atat fibrele solubile cat si cele insolubile impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase si a bolilor de inima.
 

[removed]
$(‘#jcarousel_box-‘).jcarousel();

function changePhoto(where, total) {

currentIndex = parseInt($(‘#jindex’).val());

if (where == 1) {
nextIndex = currentIndex + 1;
if (nextIndex >= total) {
nextIndex = 0;
}
$(‘#jindex’).val(nextIndex);
} else {
nextIndex = currentIndex – 1;
if (nextIndex < 0) { nextIndex = total - 1; } $('#jindex').val(nextIndex); } currentIndex = parseInt($('#jindex').val()); $('#jcarousel_box- li.jcarousel-item a').removeClass("active"); $('#jcarousel_box- li.jcarousel-item a:eq('+currentIndex+')').addClass('active'); $('div.main_photo').hide(); $('div.main_photo:eq('+currentIndex+')').show(); $('.related_slideshow .slideshow div.description').hide(); $('.related_slideshow .slideshow div.description:eq('+currentIndex+')').show(); } $('#jcarousel_box- li.jcarousel-item').click(function(event){ var thisTab=$('li.jcarousel-item').index(this); $('#jcarousel_box- li.jcarousel-item a').removeClass("active"); $('#jcarousel_box- li.jcarousel-item a:eq('+thisTab+')').addClass('active'); $('div.main_photo').hide(); $('div.main_photo:eq('+thisTab+')').show(); $('.related_slideshow .slideshow div.description').hide(); $('.related_slideshow .slideshow div.description:eq('+thisTab+')').show(); $('#jindex').val(thisTab); }); [removed][removed] function calculateScore(test_id) { $('#response_' + test_id).html(""); $('.indicator_' + test_id).show(); var score = 0; $('form[name=tests_' + test_id + '] :checked').each(function(i,e){ score += parseInt($(e).val()) }); $.ajax({ url: '/get_test_interpretation', method: 'GET', data: 'score='+score +'&testId;='+test_id +'&testName;='+$('form[name=tests_' + test_id + '] legend').html() +'&node;_id='+$('form[name=tests_' + test_id + '] input[name=node_id]').val(), success: function(data){ $('#response_' + test_id).html(data); $('.indicator_' + test_id).hide(); } }); } [removed]<!-- BEGIN Content Related --><!-- END Content Related --><!-- BEGIN Newsletter Subscribe -->

Data articol: 28/01/2011