Branzeturile: benefice sau daunatoare sanatatii? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Branzeturile: benefice sau daunatoare sanatatii?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Branzeturile: benefice sau daunatoare sanatatii?

Branza, in general, nu prea lipseste din frigiderele noastre. Fie ca preferam branza telemea romaneasca, sau, dimpotriva, suntem iubitori de branzeturi fine frantuzesti, sub o forma sau alta o folosim in alimentatie sau macar ne ajutam de ea la prepararea salatelor, a legumelor gratinate, ori a cunoscutelor macaroane cu branza.

Ce nu stim, insa, este ca nu toate tipurile de branza sunt aducatoare de “plusuri”in organismul nostru. Da, teoretic sunt produse lactate, insa unele chiar fac rau, in timp ce altele sunt furnizori importanti de elemente nutritive.

 

 

1.       Branzeturile topite

Le gasim sub forma de triunghiuri sau sub forma de batoane. Au gust bun, copiilor le plac, de multe ori inlocuiesc untul din sendvisuri, fiindca sunt mai gustoase. Doar ca branza topita contine asa numitele “saruri de topire”, cum le numesc specialistii in chimie alimentara. Nu e nimic natural in aceste saruri, sunt 100% chimicale.

 

 

2.       Branza telemea

Fie de vaca sau de oaie, telemeaua este o branza buna si hranitoare. Insa depinde de locul din care o cumparam. Cea mai buna telemea de oaie, de exemplu, o cautam in piete, la tarani, sau – cu putin norocchiar la munte, la stana. Singura problema o reprezinta igiena acestor stane, precara, de cele mai multe ori. Mulsul laptelui nu a ajuns inca in stanele romanesti la standarde europene si nu stim cat de bine se spala pe maini ciobanii nostri neaosi.

 

 

3.       Branzeturile frantuzesti sau “cu mucegai”

Sunt branzeturi cu continut mare de grasime, dar si cu aport mare de calciu, totodata. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism.  Deci, nu va temeti de el! Este obtinut prin depozitare in anumite conditii de umiditate si temperatura, 100% naturale.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/10/2013