16 fraze pe care sa le inlocuiesti cand copilul nu asculta! Ce sa spui in schimb? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

16 fraze pe care sa le inlocuiesti cand copilul nu asculta! Ce sa spui in schimb?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 16 fraze pe care sa le inlocuiesti cand copilul nu asculta! Ce sa spui in schimb?
fraze pe care sa le inlocuiesti
Credit foto: Depositphotos.com

Copiii sunt oglinda noastra si, deseori, realizezi ca ar trebui ar trebui sa schimbi anumite lucruri, astfel incat sa imbunatatesti comunicarea. Copilul tau nu te asculta?! Poate ca nu ii spui ce trebuie! Iata 16 fraze pe care sa le inlocuiesti si ce sa spui in schimb!

1. Fii atent! / Ce trebuie sa-ti reamintesti?

Copiii ignora deseori cuvintele pe care le rostim pe pilot automat, asa cum este “Fii atent!”. In schimb, poti apela la gandirea lor analitica si sa-I faci precauti. Fa o pauza de la “Fii atent!” si spune-i copilului tau: “Ce trebuie sa-ti reamintesti cand te joci in parc?”. Sau “Te rog sa te misti mai incet!”

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2. Nu mai tipa! / Te rog vorbeste mai incet!

Poate unele dintre cele mai repetate fraze intr-o zi sun “Taci!” sau “Nu mai tipa!”. Nici nu e de mirare ca nu mai au efect. In plus, sunt  copii care, de felul lor, sunt mai galagiosi. De aceea trebuie invatati unde isi pot da frau liber puterii vocii si unde va fi nevoie de vorbit in soapta. Pastreaza si, tu, la randul tau, tonul vocii mai mic si uita-te in ochii lor cand le explicit.

3. Ti-am zis de X ori sa faci asta! / Te descurci singur sau vrei sa te ajut?

Copiii reactioneaza foarte repede atunci cand simt ca au “putere”. Da-le o alegere de facut si vor reactiona mult mai repede decat atunci cand le impui ceva. Astfel, se reduce dorinta de a apasa butoane.

Citeste si: 25 feluri in care sa vorbesti ca sa te asculte copilul

4. Rusine sa-ti fie! / Ce ai invatat din asta?

Parintii au tendinta deseori sa spuna “Ti-am spus eu!” sau “Rusine sa-ti fie!”. Doar ca aceste fraze nu sunt cele mai fericite alegeri. Daca vrei sa invete copilul ceva dintr-o anumita experienta, motiveaza-l. “Ce ai invatat din asta?” sau “Cum vei proceda data viitoare intr-o situatie asemanatoare?” sunt menite sa iti ajute copilul sa se concentreze pe schimbarea comportamentului si nu pe “rusinea” de a fi gresit ceva.

5. NU face X! / Te rog fa Y!

Comunicarea prin negatie pune o bariera intre interlocutori. De aceea, de exemplu, cand mergem la restaurant spunem ce dorim, nu ce nu ne-am dori. Exact asa trebuie procedat si in cazul copiilor. Focusul trebuie mutat spre ceea ce dorim sa se intample nu spre ceea ce ne-am dori sa nu. Asa se face ca expresii precum “Te rog fa Y!” dau mai multe roade decat “NU face X!”

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 27/01/2023