Intervențiile chirurgicale de micșorare a stomacului ori bypass gastric reprezintă o soluție pentru ca persoanele cu probleme de greutate, care nu pot avea rezultate imediate prin dietă și sport, să ajungă la o greutate normală, care să le țină departe de complicații medicale.
Mulți oameni se întreabă, însă, dacă, după ce scapă de kilogramele în plus, este posibil să ia din nou în greutate.
Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, explică ce se întâmplă după o astfel de intervenție și dacă sunt șanse să se depună la loc kilogramele pierdute.
„Înainte de acest tip de intervenție chirurgicală, este important să avem așteptăm realiste când vine vorba de câte kilograme vom pierde și cât timp vom menține noua siluetă. Rezultatele pe termen lung vor depinde și de cât de mult se respectă noul stil de viață de după operație.
După intervenție, se vor pierde kilograme rapid în primele 3-6 luni, pentru ca apoi scăderea în greutate să încetinească. Rezultatul final se va vedea după 9-12 luni de la operație, adică atunci vom fi pierdut între 70% și 100% din greutatea excedentară.
Totuși, este posibil să luăm apoi în greutate, acest lucru depinzând de fiecare persoană în parte și de stilul său de viață.
În medie, se mai pot adăuga 5-10 kilograme, pentru ca apoi greutatea să se stabilizeze. Chiar și așa, să ținem cont că vom fi pierdut 60-70% din greutatea în exces inițială. De exemplu, un pacient care avea, înainte de operație, 130 de kilograme, va ajunge la 80 de kilograme în primul an după intervenție și este posibil să mai ia 10 kilograme în plus în al doilea an stabilizându-se astfel la 90 de kilograme. El a pierdut astfel la final două treimi (67%) din greutatea excedentară, adică 40 de kilograme”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.
Citeste si: Dureri de stomac? 6 remedii naturale pentru le a calma
Cât timp se mențin rezultatele
„Studiile pe termen lung efectuate în diferite țări demonstrează că, la 10 ani după operație, se menține pierderea în greutate de 30-40 kg. Doar 3-4% dintre pacienți își recapătă greutatea pe care o aveau înainte de operație (sau mai mult). Restul se încadrează între aceste două extreme.
Diferențele pornesc de la faptul că metabolismul și corpul fiecărui pacient reacționează diferit. Atât vârsta, cât și genele joacă un rol important”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.
Cum trebuie să arate stilul de viață după operație?
„Pe lângă genele și vârsta, există și alți factori care influențează pentru moment rezultatul tratamentului. Studiile pe această temă evidențiază patru obiceiuri importante asociate cu pierderea în greutate mai mare și mai durabilă.
Vom avea mereu grijă la ce mâncăm.
Pacienții trebuie să înțeleagă ce contin alimentele lor și să le evite pe cele prelucrate și semipreparate. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este să gătești propriile mese și să ai ingrediente sănătoase. Da, nu putem face zilnic acest lucru, dar nici nu trebuie să apelăm la fast food, street food sau dulciuri. Toate produsele alimentare trebuie să fie de înaltă calitate. Orice organism are nevoie de ele, mai presus cel care a trecut printr-o astfel de transformare și a cunoscut ce înseamnă depășirea pragului obezității.
Trebuie să facem mișcare.
Odată ce am ajuns la greutatea și la silueta dorită, este indicat să facem mișcare frecvent. Acum ne este mult mai ușor să facem sport, iar această activitate este bine să facă parte din rutina zilnică. Exercițiul intenționat trebuie făcut cel puțin 200 de minute pe săptămână și ar trebui să fie repartizat pe cel puțin trei sesiuni.
Vom avea un somn mai bun.
Pierderea în greutate îmbunătățește calitatea somnului și poate atenua tulburările de somn (de exemplu, apneea de somn). După intervenția cirurgicală este indicat să avem o igienă bună a somnului, să ne odihnim suficient și să evităm întreruperea ritmurilor circadiene (de exemplu, schimburile de noapte).
Monitorizăm starea de sănătate.
Deși suntem bucuroși că am scăpat de kilogramele în plus, este indicat să mergem în continuare la controale medicale periodice. Starea de sănătate trebuie monitorizată în cazul oricărui om. Vom merge la screening-uri adecvate vârstei (de exemplu, cancer de col uterin sau de sân), ne vom vaccina când este nevoie, vom renunța la fumat și la alte comportamente de risc”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.
Nu rata nici: Cum sa te masezi ca sa scapi de balonare
Ce înseamnă un rezultat bun al operației?
„În mod convențional, rezultatul intervenției chirurgicale bariatrice este considerat bun atunci când pacientul a pierdut 50% sau mai mult din excesul de greutate. Cu toate acestea, uneori chiar și o pierdere de 40% a excesului de greutate poate însemna o pierdere în greutate de 40-50 kg (în cazul unei greutăți inițiale mari), care ar putea fi semnificativ mai mare decât ar permite orice altă metodă alternativă de slăbire.
Succesul intervenției chirurgicale nu ar trebui să fie evaluat doar în ceea ce privește pierderea în greutate sau recâștigarea kilogramelor – trebuie luate în considerare și modificările stării de sănătate și a calității vieții.
Un studiu care a examinat impactul operației de bypass gastric asupra calității vieții la doi ani după operație a constatat că, la 97% dintre pacienți, calitatea vieții s-a îmbunătățit după operație.
Exemple de schimbări pozitive au inclus o îmbunătățire generală a stării fizice și mentale, creșterea stimei de sine, niveluri mai ridicate de energie, dureri fizice reduse, o viață sexuală îmbunătățită, un comportament social mai reușit și o sănătate emoțională îmbunătățită.
Satisfacția cu rezultatul operației începe cu stabilirea unor obiective realiste și conștientizarea rolului activ al pacientului în atingerea și menținerea rezultatului”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.
Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.