Nu sunt necesare dovezi științifice pentru a înțelege importanța dragostei de mamă. Dar iată că există studii care au demonstrat că lipsa afecțiunii poate avea un impact dezastruos asupra evoluției copilului și poate cauza probleme pe termen lung, realmente iremediabile.
Studiu desfășurat pe animale cu privire la dragostea mamei
O cercetare ce implicat colectarea unor date de la 231 maimuțe a explorat efectele condițiilor în care se desfășoară primii trei ani de viață asupra existenței ulterioare. Astfel, jumătate dintre maimuțele supuse cercetării au fost crescute în mod normal de către mame, trăind în grupuri sociale cu altele, similare mediului lor natural. Un sfert dintre maimuțe au fost retrase de lângă mamele lor până în ziua 37, când au fost introduse în grupuri cu alte patru maimuțe de vârstă similară. Grupul final a fost la început crescut într-un fel de creșă, dar apoi a fost transferat într-o cușcă unde și-au petrecut cea mai mare parte din viață (două ore pe zi li s-a permis să interacționeze cu alte maimuțe de vârsta lor).
Maimuțele au crescut astfel în diverse condiții până la vârsta de 6 luni (echivalentul uman pentru vârsta umană de 3 ani) – când creierul se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment din viață. Apoi maimuțele au fost introduse într-un grup social mixt, comparabil cu condițiile normale ale speciei și au fost studiate la vârsta de 1 an. Rezultatele au diferit prin sex, un efect observabil de asemenea la oamenii care au fost supuși unor rele tratamente. Maimuțele masculi crescute izolat au avut de 2 ori mai multe șanse să se confrunte cu îmbolnăviri decât cele crescute de mame sau alături de semeni. Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2NMinY2