Parintii sau adultii, in general, au prostul obicei de a speria copiii mici, cu scopul de a fi mai cuminti.
Aproape intotdeauna auzi fraze precum: „Eu plec si va veni politia sa te ia” sau „Hai sa mergem acum, pentru ca vor stinge toate luminile” sau „Te voi duce in camera cu sobolani.” Si multe astfel de fraze, pentru ca parintii au imaginatie.
Si cel mai rau este ca aceste mesaje nu ajuta la dezvoltarea educationala a celui mic.
De fapt, este chiar invers. Consecintele utilizarii acestei strategii in educatia copilului pot fi daunatoare. Vei crea un micut temator, nesigur, cu o stima de sine scazuta si o mica acceptare de sine.
Sa sperii copilul ca sa fie ascultator nu este o metoda buna
Pedagogul Andrés París da exemplul unui baietel care nu voia sa merga la scoala pentru ca ii era frica. „Parintii lui m-au sunat ingrijorati si l-au adus sa vad despre ce este vorba. Ingrijorarea parintilor a aparut inca din etapa de educatie timpurie, de la gradinita, pentru ca Pablo isi dezvoltase o frica si plangea de fiecare data cand mergea la scoala.
Baiatul mi-a spus cu cuvintele sale ca a fost foarte nervos cand a mers la scoala. Am vorbit cu parintii pentru a afla daca exista simptome care sa conduca la ideea ca cel mic sufera de un tip de hartuire sau de un soc. Insa, dupa cum mi-au spus, nu au existat astfel de referinte, dar trebuiau descoperite motivele care ii provoaca aceasta teama,” povesteste pedagogul.
El a precizat ca urmatorul pas a fost sa vorbesca mai calm cu Pablo. A inceput sa-l intrebe si a aflat o parte din frica pe care o avea. El este singurul copil la parinti si singurul nepot, si primeste in permanenta atentia celor din jur.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO