Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente
Te-ai saturat sa mai tipi

Mulți adulți se simt îndreptățiți să țipe atunci când un copil îi supără, chiar dacă nu ar face-o cu prietenii sâcâitori sau cu vecinii care îi enervează. „Părinții presupun că, întrucât toată lumea o face, țipatul nu este dăunător”, arată M. A. Straus, co-director al Laboratorului de Cercetare Familială de la Universitatea New Hampshire, Durham. Dar nu este așa. Țipatul devalorizează copilul și afectează legătura cu părintele. Îi sperie pe cei mici și determină remușcări și regrete la cei mari. Mai mult decât atât, nici măcar nu funcționează pe termen lung și creează tensiune și supărare în întreaga familie. De aceea, este vremea să vă eliberați de acest obicei dăunător și puteți învăța chiar acum 10 metode care funcționează, pentru o casă mai liniștită și mai puțină frustrare în familie.

Câteodată, copilul ne aduce la exasperare și simțim că nu mai avem nici o soluție. Atunci, se întâmplă să trecem la arsenalul greu, cu țipete din toți rărunchii și amenințări înfricoșătoare. Este posibil chiar să rămânem fără voce și să ne pierdem răsuflarea, apelând la o astfel de măsură extremă, care aduce, întrucâtva, aminte de triburile războinice.

Iar copilul? În cel mai bun caz renunță, fără tragere de inimă și pe termen scurt, la acțiunile care au declanșat o asemenea furtună sau decide că este mai bine să facă ce-i spui, pe moment. Nu pentru că ar înțelege exact motivul, ci fiindcă se teme ca lucrurile să nu o ia razna și mai tare. Se poate întâmpla ca, după o vreme, să înceapă să se adreseze tot prin țipete celor din jur și să devină din ce în ce mai agresiv. Sau, dacă este tipul sensibil, să izbucnească în plâns și să fie traumatizat, făcându-te să te îndoiești că meriți să-i fii părinte.

Țipatul la copil este ineficient și induce vinovăție

Majoritatea părinților se simt destul de prost, după ce țipă la copiii lor. Un sondaj realizat de revista Parents a arătat că, dintre toate lucrurile care induc vinovăție în relația cu copilul ( de exemplu, faptul că nu-i acorzi suficientă atenție, că te lași distras de telefon sau calculator ori că nu gătești mâncare prea sănătoasă), țipatul ocupă capul listei, în ceea ce privește remușcarea pe care o resimt mamele.



Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2XCGU4G

Data articol: 10/07/2019