„Copiii trebuie urecheați din când în când. Este doar o ciufuleală.”, așa gândesc mulți părinți care folosesc pedeapsa fizică în disciplinarea copiilor. La rândul nostru, am crescut cu zicalele clasice precum „Bătaia este ruptă din rai.”, așa că ni se pare exagerat să nu dăm copilului, din când în când, câte o palmă. Poate că nu ne mai aducem aminte că ne era frică, că ne durea sau că plângeam. Dar să recunoaștem: nu este vorba doar de o ciufuleală. A folosi bătaia ca să disciplinezi copilul este un mod de a te baza pe frică, pentru ca cei mai mici ca tine să te asculte. Utilizăm violența pentru a obține supunere. Iar acest tip de disciplină poate avea efecte dramatice mai târziu, când copilul va deveni adult.
Există nenumărate cercetări care arată că bătaia are efecte negative profunde asupra copilului.
Îl rănește atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Este o confruntare inegală, în care adultul face uz de forța sa, pentru a produce frică, ca și cum nu ar avea argumente raționale, ci s-a descurca doar folosind violența. În plus, pe termen lung, bătaia nici măcar nu este eficientă. Și, chiar dacă ar reuși să schimbe unele comportamente, costul ar fi mult prea mare, pentru că produce daune greu de estimat și de reparat în viața copilului.
Părinții nu trebuie să-și lovească copiii sub nici un pretext, arată Academia Americană de Pediatrie, în numele a 67.000 de medici, care avertizează asupra efectelor negative ale bătăii, precum frica și umilirea copilului. „Una dintre cele mai importante relații existente este cea dintre părinți și copiii lor și este natural să eliminăm violența și teama din această legătură care trebuie să se bazeze pe iubire.”, arată Robert D. Sege, pediatru la Tufts Medical Center and the Floating Hospital for Children in Boston. Efectele pe termen lung ale bătăii pot fi dramatice.
Citeste continuarea pe Qbebe.ro