Ești tot timpul cu ochii in telefon? Iata cum afectezi dezvoltarea copilului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ești tot timpul cu ochii in telefon? Iata cum afectezi dezvoltarea copilului tau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ești tot timpul cu ochii in telefon? Iata cum afectezi dezvoltarea copilului tau
Cele mai trasnite mesaje de la parinti
„Intr-o zi vei privi in urma și iti vei da seama cat de multe lucruri ai pierdut, uitandu-te mereu la un simplu obiect, telefonul tau”. Acesta este gandul unei femei catre sotului, dar și tristetea unei mame care vede cum momentele unice ale copilariei trec neobservate, din cauza dependentei noastre de o lume virtuala. Pentru ca realitatea palește, in fata comunicarii iluzorii și persoanelor inlocuite de avataruri și profiluri pe retele de socializare. Ceea ce se dorea un ajutor pentru o viata mai buna, o parghie de comunicare, a devenit un adevarat sindrom. Expertii au chiar și un nume pentru aceasta tulburare, nomofobia sau dependenta de telefon.
Dar, in ciuda avertismentelor, oamenii continua sa petreaca o buna parte din timpul vietii lor cu ochii pe ecrane, fie in telefon, fie pe tablete sau laptop. Nu este vorba numai de tati; și mamele prefera adesea sa se cufunde in cancanurile retelelor de socializare, decat sa se joace cu propriii copii. Dar modul in care acest fenomen afecteaza dezvoltarea copilului tau, legatura ta cu el și viata emotionala a familiei este dramatic.
Starea de prezenta și de comunicare empatica și autentica cu cei din jur este intens promovata in zilele noastre. Sa traiești „aici și acum”, sa fii in mod real alaturi de cei dragi, sa te bucuri de micile daruri ale vietii, sunt numai cateva dintre mesajele pe care le primești la orice curs de dezvoltare personala. Suntem pe cale sa devenim generatia cea mai conștienta, cea mai implicata și cea mai capabila de schimbare.
Dar, paradoxal, milioane de oameni sunt complet privati de prezenta din „aici și acum” și de legatura cu lumea reala, printr-un simplu obiect care ii absoarbe complet. Fara sa exagerezi, iti trece totuși cateodata prin minte: „Acest telefon are un om.” Nu, sunt de fapt milioane de telefoane in lume care detin oameni. Vi se pare un scenariu prea fantezist? Atunci lasati telefonul in buzunar și priviti intr-o dimineata, in metrou, in jurul vostru. Veti intelege exact ce vreau sa spun.
Citeste mai multe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 31/01/2019