Hormonul de crestere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informații si consolidarea amintirilor pe termen lung. Vei afla aici de cat somn are nevoie un scolar in funcție de varsta si cateva sfaturi importante.
Somnul si copiiiIncepand de la intrarea in colectivitate si pana in adolescența, copiii au nevoie de o cantitate mai mare de somn decat adulții pentru a putea face fața unei dezvoltari rapide mentale si fizice. Majoritatea parinților stiu ca cei mici au nevoie de odihna, insa nu cunosc numarul exact de ore si nici impactul pe care il poate avea o durata a somnului redusa chiar si cu 30 de minute sau 60 de minute.
Medicul pediatru specializat in pneumologie si somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitațile de odihna se modifica odata cu varsta; se modifica in acelasi timp si tiparul stadiilor de somn care apar pe perioada nopții. Exista doua tipuri de somn generale si cunoscute: somnul REM si somnul non-REM, fiecare cu funcții specifice, a caror durata variaza in funcție de varsta. Ambele tipuri de somn sunt necesare pentru procesul de invațare, insa somnul REM este deosebit de important pentru funcțiile cognitive – consolidarea amintirilor, cresterea si dezvoltarea sistemului nervos central. Somnul non-REM are o funcție mai degraba menita sa regenereze organismul si sa ajute la menținerea starii de veghe de pe durata zilei.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole