Sa recunoaștem: mai mult sau mai putin justificat, toti parintii mint cateodata. Una dintre cele mai comune minciuni este cea pe care sigur ati practicat-o, atunci cand cel mic statea lipit de raftul de jucarii și nu mai voia sa iasa din magazin: „Daca nu vii acum, te las aici.” Și, cu siguranta, multi ani nu va lasat inima sa naruiti micile minuni ale copilariei, deconspirand faptul ca Moș Craciun este o poveste. Este adevarat ca, in ziua de azi, copiii sunt din ce in e mai perspicace și s-ar putea sa-și dea seama ca sunt inșelati.
In astfel de cazuri, este indicat sa spuneti adevarul, chiar daca urmarile nu sunt tocmai placute. Dar sunt și cazuri in care este preferabil sa mintim copilul? Cu certitudine, atunci cand adevarul ranește mult prea tare sau este greu de inteles, vom prefera intotdeauna calea mai putin periculoasa, chiar daca se indeparteaza putin de realitate. La urma urmei, fantezia nu este chiar minciuna, iar adevarul are numeroase fatete, care pot fi intelese de copil abia atunci cand va crește.
Minciunile neutre sau minciunile nevinovate sunt cele pe care le folosim adesea in viata de zi cu zi, pentru a proteja sentimente și a mentine relatii. Va puteti imagina cum ar fi ziua noastra, daca am spune tuturor ce gandim sau ce sentimente avem, in special celor cu care nu ne intelegem prea bine. Cateodata, un adevar partial sau o mica inșelatorie par a fi singurele posibilitati, ca sa ieșim mai ușor dintr-o situatie. Se intampla mai ales cu cei mici, cand ne avalanșeaza cu cereri sau cand pun intrebari incomode. Atunci, unele lucruri, nu tocmai adevarate, ne scapa in mod automat. „Nu mergem astazi in parc, pentru ca este inchis.”, „Daca nu stai cuminte, nu-ti mai iau nimic de Craciun” sau „Desenul tau arata exact ca surioara ta.”, sunt numai cateva exemple pe care multi dintre noi le-am folosit, poate, cu propriul copil. Uneori, ni se pare ca cei mici nu pot intelege adevaruri complicate, ca anumite subiecte sunt tabu pentru ei, cum ar fi raul din lume, moartea sau sexualitatea.
Pe de alta parte sunt minciuni traditionale, care ne sunt tare dragi, care s-au transmis din generatie in generatie și sunt prilej de sarbatoare, cum ar fi povestea lui Moș Craciun.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025