Cand ai copii mici iti faci tot timpul griji. Dormi putin, iepureste, ca nu cumva sa se intample ceva in camera in care dorm micutii.
Iti faci griji cand au temperatura, iti faci griji cand nu mananca. Iti faci griji cand nu vorbesc sau ti se pare ca fac mai putine lucruri decat copiii vecinilor, colegilor etc.
Dar oare, cand se opresc grijile parintilor cu privire la copiii lor?
Vestile nu sunt imbucuratoare. Asa cum zice si vorba din batrani: “Copii mici, necazuri mici. Copii mari, necazuri mari!”. Intr-un studiu publicat de revista Gerontologist, parintii isi pierd somnul din cauza grijilor si cand copiii sunt la casele lor.
Chestionar
Amber J. Seidel, coordonatoarea studiului, doctor geriatru, spune ca s-a implicat in acest proiect intrucat crede in importanta relatiilor de familie in societate. Ea a analizat datele a peste 186 cupluri casatorite, heterosexuale, care aveau in medie, 2-3 copii. Barbatii din cupluri aveau o medie de varsta de 58 de ani, iar femeile – 57. Parintii au fost supusi unui chestionar legat de suportul pe care il ofera copiilor, atat moral, cat si faptic, daca le ofera sfaturi copiilor lor sau bani.
Concluzii
In urma analizarii raspunsurilor s-a ajuns la concluzia ca parintii dorm mai putine ore pe noapte din cauza grijilor pe care si le fac in legatura cu copiii lor. Chiar daca acestia sunt majori, au copii la randul lor sau chiar nepoti.
“Studiul arata ca exista o implicare a parintilor in viata copiilor. Nici cand copiii ajung la maturitate nu dispare tendinta de a fi <parinte elicopter>”, se arata in studiu.
Implicarea este cu atat mai mare cu cat tehnologia a avansat si exista modalitati de a vorbi prin intermediul telefoanelor mobile sau a retelelor de socializare, a apelurilor video etc.
Din pacate, lipsa somnului ii afecteaza pe cei in varsta, generandu-le probleme de sanatate.
Eliberarea stresului
Pentru a scapa de stres, batranilor le-au fost recomandate exercitii fizice usoare, schimbarea dietei, practicarea meditatiei, inscrierea in grupuri de sprijin si chiar terapie psihologica, in functie de gravitatea problemei.
Desi este un studiu incipient, Seidel a afirmat ca sunt necesare cercetari amanuntite in acest domeniu intrucat relatia dintre parinti si copii afecteaza clar satarea de sanatate a oamenilor in varsta.
Sursa: cbsnews.com