Cele trei tipologii de atasament al copilului pe care toții parinții trebuie sa le stie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele trei tipologii de atasament al copilului pe care toții parinții trebuie sa le stie

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cele trei tipologii de atasament al copilului pe care toții parinții trebuie sa le stie
conjunctivita la copii
Disponibilitatea mamei in primii ani de viața modeleaza traseul copilului; atasamentul puternic si sigur aduce cu sine puțința de a te desprinde si a te bucura de lume. Parinții trebuie sa acorde atenție reala copilului, dar in mod echilibrat, fara sa creeze dependențe. Trebuie sa-i acorde caldura si ințelegere, dar fara sa-i incalce individualitatea.
Trebuie sa-l protejeze, dar fara sa-l fereasca de provocarile sanatoase ale vieții. S-a demonstrat stiințific ca este necesar un nivel moderat de stres si confruntare a copilului cu diferite situații provocative, pentru a-si dezvolta capacitatea de adaptare si de a face fața cu incredere diverselor contexte. A-l feri de orice emoție negativa, a-l ține agațat de ține este la fel de nociv pentru copil cu a nu fi prezent atunci când are nevoie de tine.
Ambele comportamente induc frica si inadaptare, care vor afecta mai târziu adultul in toate dimensiunile vieții sale. Independența este doar cealalta fața a siguranței si increderii in cel care te formeaza, in cel care ți-a indrumat primii pasi.

Copiii ambivalenți

La copiii ambivalenti, lumea este la fel de inconstanta ca si starile mamei, ce oscileaza intre a-i oferi afecțiune si a fi absența sau absorbita intr-o lume inaccesibila copilului. Este foarte greu sa faci fața emoțiilor, atunci când sunt amestecate si nu le ințelegi; este coplesitor sa pendulezi intre dragoste si revolta fața de ființa de care esti cel mai profund legat.
Lumea copilului ambivalent este dominata de sete afectiva si frica, de nevoia de a se agața si de nevoia de a lovi deopotriva. Sunt copiii care au cea mai mare „sansa” sa ramâna legați si dependenți chiar si de abuzatorii lor, intrucât claritatea emoționala le este straina.
Pentru astfel de copii, mama (sau persoana de care sunt atasați) a fost mereu o enigma, simbolizata in terapie de entitați deopotriva bune si rele, de intruchipari bicefale, de a caror reacție nu poți fi niciodata sigur. In toate relațiile lor de mai târziu, acesti copii vor manifesta dependența afectiva, dublata de pedepsirea celui pe care il iubesc, de sentimentul perpetuu de a fi inselați si de frica de a fi abandonați.
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 13/04/2019