Siguranța alimentară este unul din subiectele care atrage o tot mai multă atenție din partea consumatorului simplu, adică a cetățenilor de rând. Peste tot în lume interesul față de calitatea produselor alimentare este în continuă creștere, iar România nu face excepție la acest capitol. Chiar dacă în zonele rurale acest lucru poate fi determinat ceva mai greu, persistă totuși o ușoară tendință de „disciplinare” a consumatorilor, lucru datorat parțial și de condițiile UE privind regulile pieței și protecția consumatorului. Este un lucru palpabil, iar politicile naționale în domeniul siguranței alimentelor tind să alinieze viziunile producătorilor, procesatorilor și importatorilor de nișă la standarde de calitate înaltă, care să apere interesele și sănătatea consumatorilor finali.
Experții ne ajută să ne protejăm sănătatea
Pe lângă regulamentele și normele aplicabile sectorului alimentar, instituțiile abilitate din domeniul protecției consumatorilor încearcă să popularizeze cele mai elementare acțiuni de prevenire a consumului de alimente care pot prezenta pericol pentru sănătatea umană. Acest lucru se realizează inclusiv prin prezentarea recomandărilor experților din domeniu, 4 dintre care le-am analizat și noi și le vom expune în continuare:
Cumpărați produse alimentare doar din locuri autorizate
Indiferent de cât de atrăgătoare pot părea unele produse expuse spre comercializare în locuri neautorizate, vă expuneți unui risc enorm atunci când procurați produse alimentare din stradă, tarabe ambulatorii și alte spații improvizate. Acest lucru se referă nu doar la alimentele de origine animală, ci și la cele de proveniență vegetală și cele ambalate. Trebuie să țineți cont că indiferent de sezon, riscurile specifice fiecărui produs persistă în mod real, iar în cazul depistării unor neconformități veți fi practic în imposibilitate de a vă cere drepturile.
Verificați nivelul de igienă și mai ales temperatura de păstrare a produsului în magazin
Asigurați-vă neapărat de acest fapt deoarece multe dintre produsele care se depozitează fără respectarea normelor de mediu reprezintă cauza toxinfecțiilor alimentare și cu siguranță sunteți interesat să evitați astfel de situații pentru membrii familiei dvs. Chiar și produsele foarte proaspete sau cu un termen de valabilitate de lungă durată trebuie să întrunească aceste condiții elementare.
În niciun caz nu procurați produse alimentare cu data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă aceasta
Orice suspiciune legată de acest aspect trebuie să vă determine să renunțați la acest produs. Cu atât mai mult în cazul produselor perisabile, pentru că aici vorbim deja despre riscuri extrem de înalte de intoxicare și îmbolnăvire.
Obligatoriu solicitați cecurile și notele de plată pentru produsele cumpărate
Deci adresați-vă doar unităților comerciale care vă pot asigura acest drept elementar. Scuzele de tot felul în această privință sunt o încălcare a dreptului dvs. de consumator. Actualmente există multiple modele de aparate de casă dar și de case de marcat ieftine sau mai complexe, care trebuie să fie utilizate de către magazine pentru înregistrarea operațiunilor efectuate.
Faceți cunoștință cu lista ingredientelor
Da, este un exercițiu pe care foarte rar avem deprinderea să îl executăm, fie din cauza că ne grăbim, fie că lista ingredientelor este scrisă la limita lizibilității, fie din alte motive, însă și acest lucru trebuie să îl facem pentru protejarea interesului și sănătății noastre în calitate de consumatori. Nu este un secret că pe piață, inclusiv cea alimentară își fac apariția tot felul de producători care utilizează diverse tehnici de mascare a denumirii ingredientelor din produsele oferite, pentru a sustrage atenția consumatorului de la anumite componente periculoase sau cel puțin dubioase. De aceea, este necesar să citiți aceste liste, inclusiv pentru protejarea membrilor familiei, care pot avea intoleranță față de anumite ingrediente. Informarea ne dă posibilitatea de a face alegeri raționale, deci ne protejează din start de posibile situații neplăcute.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025