4 studii care demonstreaza rolul esential al mamei in dezvoltarea creierului copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 studii care demonstreaza rolul esential al mamei in dezvoltarea creierului copilului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 4 studii care demonstreaza rolul esential al mamei in dezvoltarea creierului copilului
bebelus mama - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
In procesul de dezvoltare a creierului copiilor, mai multi factori au un rol covarsitor. Printre acestia se numara si prezenta mamelor in viata lor. Asa cum veti vedea si in articolul de mai jos, numeroase studii au demonstrat faptul ca noi, mamele, vom avea un impact mai mare decat ne-am fi inchipuit in evolutia creierului micutilor nostri.
Mama are un rol esential asupra dezvoltarii creierului copilului inca din perioada de alaptare- Concluziile unor studii
De-a lungul timpului, expertii din lumea intreaga au incercat sa arate ca alaptarea bebelusilor nu le va aduce doar beneficii legate de dezvoltarea fizica, ci si de cea intelectuala. Iata cateva exemple de studii ce au aratat rolul mamei in dezvoltarea creierului bebelusului, prin prisma alaptarii:

Un studiu ce dateaza din anul 2011 si a fost efectuat in Marea Britanie

Specialistii din cadrul „Oxford University” si cei ai „Institute for Social and Economic Research” (din cadrul „Universitatii din Essex”) au ajuns la concluzia ca bebelusii care sunt alaptati de catre mame vor beneficia de o dezvoltare cognitiva mai buna decat a celor hraniti preponderent sau exclusiv cu lapte praf. De aceea, ei au obtinut si rezultate mai bune la scoala.
Pentru a-si sustine mai mult punctul de vedere, cercetatorii britanici au reusit sa scaneze creierul unor copii aflati in primele luni de viata. Inca de atunci s-au vazut diferente intre cei alaptati pe cale naturala si cei care nu primeau lapte matern.

Studiu din anul 2013, realizat de catre „Brown University”

In anul mentionat, aceasta universitate (din SUA, din Rhode Island) a publicat in jurnalul „NeuroImage” studiul intitulat: „Alaptarea si rolul ei in dezvoltarea timpurie”. Datorita acestuia, s-au putut constata diverse aspecte, ce ne vor face sa ne convingem de rolul crescut al alaptarii in dezvoltarea cognitiva a micutilor nostri.
De exemplu, in urma analizarii creierului (cu ajutorul unor aparate de RMN ultraperformante, fara zgomot) a 133 de copii cu varsta intre 10 luni si 4 ani (in timp ce acestia dormeau. Copiii au fost nascuti natural si proveneau din familii cu niveluri de trai similare), s-a observat ca aspectul creierului celor ce au fost alaptati pe cale naturala (pentru cel putin 3 luni) era diferit de al acelora ce nu primit deloc/aproape deloc lapte matern.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 11/07/2018