5 stadii ale dragostei. Ce lucruri nebunesti faci in fiecare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 stadii ale dragostei. Ce lucruri nebunesti faci in fiecare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » 5 stadii ale dragostei. Ce lucruri nebunesti faci in fiecare
stadii ale dragostei - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - couple-3064048_1920

Cu totii am vazut comedii romantice, toate desfasurandu-se dupa acelasi calapod: tocilarul este respins de cea mai frumoasa dintre colegele sale insa in urma unor evenimente ciudate ea ajunge in bratele lui, ca si cum asa ar fi trebuit sa fie.

In realitate insa lucrurile nu sunt deloc asa. Dragostea in viata reala este diferita de cea din filmele siropoase. Insa ce se intampla „in spatele scenei” atunci cand incepem sa avem sentimente romantice pentru cineva?

Dopamina, oxitocina, serotonina… probabil ca ai auzit de ele. Stiai insa ca sunt aceleasi substante chimice care iti invadeaza creierul atunci cand te indragostesti (sau macar dezvolti un atasament) de cineva?

Este, la propriu, „chimia” care are loc in creier si care te face sa te simti intr-un anume fel fata de cineva.

Tocmai de aceea, expresia „dragostea este un drog” este adevarata.

 

Iata acum care sunt cele 5 stadii ale dragostei.

 

Stadiul 1 al dragostei: Starea initiala de atractie fizica, contact vizual sau orice altceva ce te intriga la cineva

In aceasta perioada se pot intampla multe: este posibil ca initial sa nu te simti atras de cineva, ci abia mai apoi. Sau ai putea simti imediat o conexiune cu cineva. In stadiu de inceput exista o revarsare a neurotransmitatorului de dopamina, care ne face sa ne simti foarte bine. Dopamina este aceeasi substanta care este eliberata in creierului cand o persoana se drogheaza sau face ceva placut.

 

 

Stadiul 2 al dragostei: Curtarea de inceput, primele intalniri si tot ce se intampla intre ele (ca de exemplu sentimentul de fluturi in stomac)

In aceasta perioada exista o anumita doza de incertitudine legata de cum se va dezvolta relatia. Tocmai de aceea, creierul incepe sa produca substante chimice asemanatoare adrenalinei care combinate cu dopamina pot genera un puternic cocktail care sa ne motiveze si mai puternic pentru a fi cu o anumita persoana. Este posibil si sa simtim ca suntem extrem de compatibili (lucru ce indica prezenta feromonilor).

 

 

Stadiul 3 al dragostei: Este momentul in care te simti „obsedat” de cineva

Pur si simplu esti atat de interesat de persoana respectiva incat nu o poti scoate din gandurile tale… Stii de ce se intampla asta? Datorita altei substante chimice implicata in cocktail-ul dragostei. De aceasta data nu este vorba despre „eliberarea” unei anumite substante, ci de lipsa serotoninei, care ne ajuta sa se simtim calmi, increzatori, care ne ofera sentimentul de bine.

Lipsa serotoninei favorizeaza aparitia comportamentului obsesiv, iar oamenii de stiinta nu stiu inca motivul pentru care se intampla asta.

 

 

Stadiul 4 al dragostei: Incepi sa idealizezi interesul romantic (care poate parea total irational in ochii altor oameni)

Creierul incepe sa idealizeze pe cineva sau tu devii atasat emotional de o anumita persoana asa ca nu este de mirare ca vei lua decizii prostesti.

Un studiu realizat de profesorul Semir Zeki a demonstrat ca la persoanele indragostite anumite parti ale creierului (cele implicate in controlul emotiilor negative, analizei si empatiei) functioneaza la capacitate scazuta.

 

 

Stadiul 5 al dragostei: Incertitudinea incepe sa dispara pe masura ce relatia progreseaza si apare ultima piesa din puzzle atractiei: oxitocina + vasopresina

Este dificl pentru corpul si mintea umana sa mentina o stare constanta de incantare, euforie si toate celelalte emotii pe care le simte cineva cand este indragostit. Odata cu trecerea timpului ele sunt inlocuite de incredere, atasament si intarirea relatiei.

Corpul incepe sa elibereze oxitocina (cunoscut si pentru ca strange legatura dintre mama si copii) si vasoprina.

Dragostea nebuna este inlocuita de un sentiment de calm si implinire. Acesta este si motivul pentru care nu mai simti sentimentele de incantare pe care le experimentai in urma cu cateva luni sau chiar ani.

 

 

 

Sursa: thoughtcatalog.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 25/07/2018