Mama este intotdeauna considerata ca avand rolul determinant in cresterea si educatia copilului, inca din primii ani de viata fiind cea care il hraneste si il ingrijeste. Foarte adevarat este si faptul ca pana in jurul varstei de doi-trei anisori, copilul este, in cele mai multe situatii, mult mai apropiat de mama pentru ca ea este cea fata de care simte o mai mare dependenta fizica si emotionala.
Dar care este rolul tatalui?
Cel mai adesea se spune ca el trebuie sa reprezinte autoritatea in fata copilului, implicarea lui activa in viata acestuia resimtindu-se chiar si cand copilul ajunge, la randul lui, adult si parinte.
Ca si tata, prin comportamentul fata de micut, joaca un rol fundamental in dezvoltarea gandirii lui, a inteligentei si a interesului acestuia pentru anumite activitati, cum ar fi fotbalul, tenisul, utilizarea calculatorului, cititul sau dansul.
Tatal va reprezenta intotdeauna in fata copilului, o poarta catre experiente noi si catre dezvoltarea autonomiei, cel mic avand o vizibila tendinta de a imita si de a face cat mai multe lucruri asemenea tatalui.
Studiile au demonstrat faptul ca apropierea copilului de tata determina o dezvoltare mai rapida a limbajului, o gandire mai practica, precum si interesul spre stiinta. Aceleasi studii ne aduc la cunostinta faptul ca acei copii care au avut un tata implicat activ in viata lor sunt preocupati de cariera si ajung sa aiba un statut socio-economic mai ridicat decat micutii care au avut un tata dezinteresat.
Tatal il poate indruma spre descoperirea hobby-urilor, intarindu-i astfel si perseverenta, constanta, motivatia si responsabilitatea.
Ce inseamna implicare din partea tatalui?
Multi tati vor spune ca sunt foarte ocupati cu job-ul pentru a putea schimba scutece, de exemplu, sarcina ce revine mamei aflata in concediu de maternitate. Tatal poate sa se joace cu micutul, sa-l invete cum functioneaza calculatorul sau cum functioneaza o masina, sa joace impreuna fotbal sau tenis, sa danseze, sa-i citeasca inainte de culcare, sa mearga la scoala pentru a se interesa de situatia lui la invatatura sau sa organizeze excursii cu toata familia.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.