Socata reteta bunicii… Ti-o mai aduci aminte? Cu parfumul ei imbatator si gustul dulce acrisor? Suntem convinsi ca DA! Dar cum se face? Eh, aici s-ar putea sa ai dubii. Noi am scotocit si am gasit: socata reteta bunicii. Asa am fost cu totii rasfatati in copilaria noastra. Hai sa ii rasfatam, la randu-ne, pe copiii nostri!
Mai mult, socata este un excelent remediu pentru afectiuni respiratorii, bronsite, raceli, viroze, alergii, pentru bolile renale si urinare. In plus, socata combate blocajele la nivel psihic, pentru ca are efecte euforizante, relaxeaza organismul si este un excelent remediu pentru persoanele introvertite si emotive.
Socata reteta bunicii #1
Reteta de la privatelaura
Ingrediente socata reteta bunicii
- 5 l apa minerala plata
4 lamai parfumate
5- flori de soc ( sa fie proaspete)
4-5 linguri miere naturala
Mod de preparare socata reteta bunicii
Folosim un borcan de sticla (ideal) sau un bidon de plastic.
Turnam 3 l apa si punem 4-5 linguri miere. Amestecam bine, bine, ca sa se topeasca mierea.
Spalam foarte bine lamaile, le stoarcem. Sucul obtinut il turnam peste apa din bidon. Amestecam iar. Cojile de lamaie le punem in bidon.
Spalam florile de soc usor ca sa nu se scuture si le punem in bidon. Amestecam iar si punem bidonul in balcon. Atentie sa nu infiletati dopul, il puneti doar sa tina acoperita gura bidonului.
Dupa 1 zi -2, scoatem si strecuram socata in sticle (de sticla am avut eu) si le punem la frigider!
Socata reteta bunicii #2
Ingrediente socata reteta bunicii
- 10 flori de soc mari
- 350 g zahar
- zeama de la doua lamai
- coaja de la o lamaie
- 5 l apa plata
- jumatate pliculet drojdie (optional)
Mod de preparare socata reteta bunicii
Jumatate de litru de apa se pune intr-o cratita impruna cu zaharul, se punel la foc mic si se tine pana se dizolva zaharul. Atentie: NU trebuie fiarta! Se lasa la racit. Intre timp, se spala florile de soc, se razuieste lamaia si se storc celelalte doua.
Intr-un borcan se asaza florile de soc, se adauga coaja si zeama de lamaie. Drojdia adaugata grabeste procesul de fermentare. Deasupra se toarna siropul racit, apoi se amesteca temeinic pentru omogenizarea ingredientelor. Se acopera borcanul cu o farfurie sau cu o folie si se lasa la soare. Se amesteca de doua ori pe zi, iar dupa 3-4 zile se scoate, se strecoara si se tine la rece. De preferat sa se consume cat mai repede, pentru ca se poate strica, neavand conservant.
In varianta pentru adulti, poti combina socata cu vin spumant nefructat!
Sa o savurezi cu placere!
Socata reteta bunicii #3
Ingrediente socata reteta bunicii
- 10-12 flori mari soc (daca vrei sa iasa mai aromata si mai concentrata poti pune mai multe)
- 1 kg de zahar (sau miere)
- 2-3 lamai mari
- 8 litri de apa rece
- un borcan de 10 litri
Mod de preparare socata reteta bunicii
Florile trebuie sa fie curate (fara musculite sau paduchi), inflorite si culese pe soare. Daca socul este la drum (si s-a prafuit), florile trebuie spalate.
Lamaile trebuie spalate cu apa calda pentru a scapa de ceara care amaraste socata. Dupa preferinte, lamaia se poate stoarce si se foloseste numai zeama sau se taie felii si se pun in borcan, langa soc.
Se adauga apa si zahar dupa gust, apoi se lasa sa se macereze. Amesteca in fiecare zi de doua ori. Cand simti ca pisca la limba, incepe sa o strecori, pune-o in sticle si da-o la frigider.
Sa o savurezi cu placere!
Pentru versiuni video urmariti filmuletele de mai jos
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025