13 sfaturi de Craciun pentru parintii divortati. Iata ce recomanda psihologii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

13 sfaturi de Craciun pentru parintii divortati. Iata ce recomanda psihologii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 13 sfaturi de Craciun pentru parintii divortati. Iata ce recomanda psihologii
sfaturi de Craciun pentru parintii divortati
Credit foto: Imagine de Tumisu de la Pixabay

Divorturile parintilor atrag dupa sine adevarate drame pentru copii, care de cele mai multe ori intra in depresie sau dezvolta diverse tipuri de comportamente disfunctionale sau chiar deviante.

In opinia psihologului Lenke Iuhos, starea de frustrare a copiilor care au parinti divortati se accentueaza in perioada Craciunului, deoarece atunci simte cel mai mult lipsa de integritate a familiei.

“Copilul a fost invatat de mic ca Sarbatorile, in special Craciunul, inseamna familie, iubire, liniste, muzica, dans si veselie. Toata frustrarea stransa in decursul unui an, cand nu intelege de ce mami si tati nu mai sunt impreuna sau cand nu stie de ce trebuie sa stea o perioada de timp la mami, dupa care la tati, va refula in perioada Craciunului. Odata cu apropierea sarbatorilor, parintii trebuie sa uite divergentele dintre ei si sa construiasca un plan comun, in centrul caruia sa fie copilul. Chiar daca nu vor sarbatori impreuna, au datoria sa-l faca pe copil sa se simta in siguranta, iubit, apreciat si ascultat”, considera psihologul Lenke Iuhos.

Recomandarile psihologului Lenke Iuhos pentru parintii divortati

Specialistul este de parere ca, daca vor respecta un set de recomandari, parintii isi vor da seama ca poate exista fericire si colaborare si pentru cuplurile despartite, aspecte pozitive care se vor rasfrange si asupra fericirii copilului lor.

Planifica la timp!

Sa va intelegeti de comun acord cu copilul si fostul partener de viata unde va sarbatori copilul Craciunul!

Colaborati!

Daca nu puteti fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Craciunul, stabiliti-va o schimbare anuala la cate un parinte.

Da-i timp copilului tau!

Copilul este apasat de separarea parintilor, aceasta despartirea este dureroasa in adancul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca putin cate putin durerea din suflet!

Te mai poate interesa si: Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni

Nu-l folositi!

Copilul nu e o sursa de informatii despre viata celuilalt parinte. Nu-l obosi cu intrebari, nu-l provoca sa gandeasca de rau despre celalalt parinte!

Ascultati-va copilul!

Nu ratati sa intrebati copilul ce doreste sa faca de Craciun, puneti mare accent pe emotiile transmise prin cuvinte si gesturi. Ascultand, evitati frustrarile copilului, astfel daca el nu doreste sa mearga in vizita la cineva, puteti afla acest lucru prevenind un conflict pe moment, explica psihologul Lenke Iuhos.

Fii prezent atunci cand esti cu copilul tau!

Exista foarte multe teme de abordat cu copilul, de exemplu, cand desfasurati impreuna un program: fara prea multe intrebari, abordati o tema specifica varstei copilului si in cateva clipe veti vedea un copil care se alatura discutiei, relatand viata si trairile lui. Este un ingredient simplu prin care ii acordati copilului clipe de valoare alaturi de voi.

Nu rata nici: Cantece si poezii de Craciun pentru copii: Cele douasprezece zile de Craciun

Nu-i obositi pe copii!

Din pacate, din dorinta de a-i oferi totul, se poate intampla ca parintii sa aiba in vedere doar propriile dorinte si nevoi, astfel ca e posibil ca unele momente si obiceiuri sa fie fortate de catre parinti. Nu este necesar ca el sa participe la toate reuniile de familie, iar rudele pot fi vizitate si in vacanta de iarna. Evitati sa suprasolicitati copiii cu multe programe, cadouri  si mancaruri fara rost!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/12/2023