25 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Sindromul Down
Sindromul Down nu este un diagnotisc pe care sa-l imbratisezi cu usurinta. Multe din ideile preconcepute despre acest sindrom se nasc din cauza faptului ca nu se stiu multe despre el.
Iata 25 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sindromul Down.
Oamenii cu sindromul Down au 47 de cromozomi in loc de 46. De fapt exista o copie a cromozomului 21.
Sindromul Down nu este o boala, nu se ia, este o conditie genetica determinata de dublarea cromozomului 21.
In ciuda a ceea ce se crede, oamenii cu sindromul Down nu sunt tot timpul fericiti. Au emotii ca toti oamenii.
Copiii care au sindromul Down trec prin aceleasi etape de dezvoltare ca oricare copil, doar ca dureaza mai mult pana cand ating “borne” specifice precum rostogolitul, statul in fund, mersul de-a busilea sau mersul in picioare, vorbitul etc.
Desi au caracteristici comune, oamenii cu sindromul Down nu se aseamana intre ei, ci au trasaturi pe care le mostenesc din familie.
Coeficientul de inteligenta mai mare sau mai mic nu este determinat de cat de vizibile sunt trasaturile fizice caracteristice unei persoane care are sindromul Down.
Daca un copil are sindromul Down, asta nu inseamna ca nu se poate dezvolta normal, ca nu poate urma instructiuni, ca nu sunt destepti. Un copil cu sindromul Down poate fi ajutat sa dobandeasca abilitati de copil normal.
Sunt trei tipuri de sindrom Down. Trisomia 21 liber-omogena apare in 92-95% dintre cazuri si consta in prezența unui cromozom 21 suplimentar in toate celulele somatice ale organismului. Trisomia 21 cu mozaicism apare in 2-3% dintre cazuri si se caracterizeaza prin prezenta a doua linii celulare distincte genetic, una cu 46 de cromozomi si o alta cu 47 de cromozomi, ce contine si un cromozom suplimentar 21. Acest tip de trisomie apare prin nondisjunctie postzigotica sau, extrem de rar, prin pierderea unui cromozom 21 intr-o proportie dintre celulele unui embrion trisomic.
Oamenii cu sindromul Down experimenteaza intarzieri cognitive, insa asta nu diminueaza cu nimic talentele individuale pe care fiecare om le poseda.
Citeste si: Totul despre sindromul Down la copii. Cele mai importante intrebari ale unui parinte
Oamenii cu sindrom Down nu sunt la fel, asa cum nici oamenii obisnuiti nu sunt la fel. Fiecare are caracteristicile sale unice.
Adultii cu sindrom Down nu au minte de copii. Sunt adulti care au sindromul Down.
Copiii cu sindromul Down isi dau silinta sa invete mediul inconjurator, asa cum fac si ceilalti copii. Invata despre diversitate, despre bunatate, despre prietenie de la varste fragede.
Oamenii cu sindromul Down pot fi de folos familiei, scolii, colegilor, angajatorilor, societatii.
Fratii copiilor cu sindrom Down nu sunt afectati de acest lucru, dimpotriva. Multi dintre fratii celor care au sindrom Down s-au declarat incantati de darurile pe care acestia din urma le au de oferit.
Multi dintre oamenii care au sindromul Down termina facultatea, au loc de munca si se casatoresc.
Oamenii nu “sufera” din cauza faptului ca au sindrom Down. Intr-un studiu realizat de Brian Skotko, 99% dintre persoanele cu sindrom Down chestionate s-au declarat fericite cu vietile lor. De asemenea, doar 5% dintre parintii copiilor cu sindrom Down s-au declarat rusinate de acest lucru.
Nu rata nici: Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
Felicita-ti prietenul care a adus pe lume un copil cu sindrom Down. Viata merita celebrata!
Adultii cu sindrom Down nu sunt neaparat dependenti de parinti. Sunt adulti cu acest sindrom foarte independenti.
Copiii si adultii cu sindrom Down stiu ca unii oameni ii privesc bizar si sufera in tacere.
Oamenii cu sindromul Down au vise si sperante. Ca noi toti, vor sa schimbe lumea, iar unii si reusesc.
Una dintre cele mai mari provocari pentru o persoana cu sindromul Down este tonusul muscular scazut care le afecteaza vorbirea, abilitatile motrice. Toate acestea se pot corecta si antrena prin terapii specifice.
Cuvantul retardat este ofensator, iar oamenii cu sindrom Down nu merita asa ceva.
Oamenii cu sindromul Down au foarte multe de spus, au ganduri, idei, se bucura de conversatie. Asculta ce are de zis.
Acum 50 de ani, parintii erau incurajati sa-si duca copiii cu sindrom Down in azile de boli mintale. Acum, insa, mentalitatea s-a schimbat, iar copiii cu sindrom Down pot fi integrati in societate.
Sursa: ellenstumbo.com
Imagine de Sara Méndez de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie