Evenimentul “Părinți cu Aripi, Copii cu Zbor” va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Impact Hub București și va aborda parenting-ul dintr-o perspectivă nouă, diferită de cele de până acum – ce pornește de la ideea că un părinte împlinit, care are grijă și de sine, transmite starea de bine mai departe copilului.
Inițiativa vine în contextul în care studiile arată că părinții își neglijează tot mai des propriile nevoi sau interese personale. Specialiștii subliniază faptul că problemele sufletești ale părinților au un impact semnificativ asupra sănătății emoționale a copiilor și a relațiilor de cuplu.
- Un studiu internațional arată că, în medie, mamele își acordă numai 17 minute pe zi doar pentru propriile nevoi
- 51% din cele 2000 de mame chestionate au spus că trec prin săptămâni întregi fără un minut de relaxare
- 3 din 4 mame obișnuiesc să se concentreze asupra altor oameni în defavoarea propriei persoane
Psihologii subliniază că presiunile moderne de a fi un părinte perfect, un soț model, de a întreține în paralel o carieră, permit părintelui din ce în ce mai puțin timp cu el însuși și conduc adesea la izolare emoțională sau așa-numita “depresie parentală”.
Printre problemele ce vor fi abordate în cadrul atelierelor din eveniment se numără: însingurarea părinților, degradarea relațiilor de cuplu odată cu venirea copilului, ignorarea propriilor interese în favoarea copiilor – toate provocări moderne din ce in ce mai des întâlnite în familiile de astăzi.
Evenimentul va include ateliere aplicate susținute de psihologi, pe temele:
- Părinții și pregătirea personală pentru întâlnirea cu copiii lor
- Problemele și provocările parintelui singur sau care se simte singur în familie
- Probleme de cuplu atunci când apar copiii
- Orientarea în viață a copilului: de la dorința părintelui la putința copilului
- Care sunt semnele problemelor sufletești ale părinților și implicațiile asupra copiilor
Înscrierile se pot face în limita locurilor disponibile pe site http://www.protejamcopilaria.ro/evenimente/ sau pe mail la protejamcopilaria@pr.gmp.ro
„În ziua de astăzi se vorbește foarte mult despre educația copiilor, dar foarte puțin despre educația părinților. Părintele și copilul se dezvoltă în mediul comun al familiei, iar problemele emoționale ale părintelui pot fi ușor percepute de copii, chiar dacă doar la nivel inconștient. Este important să tratăm problemele sănătății emoționale cu aceeași grijă cu care ne ocupăm de sănătatea fizică, cu atât mai mult cu cât ele pot fi aparent invizibile sau ignorate de părinte”, declară psiholog Lavinia Țânculescu, Președinte al Asociației Salvați Părinții.
Programul complet al evenimentului și multe detalii sunt disponibile pe www.protejamcopilaria.ro.