Gândirea negativă – kriptonita oricărui Super Om - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Gândirea negativă – kriptonita oricărui Super Om

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Gândirea negativă – kriptonita oricărui Super Om

Vă amintiţi de singurul mod în care putea fi învins Superman? Daaaa, exact: kriptonita! Orice contact cu acest cristal îi slăbea puterile într-atât încât nu mai putea să-şi folosească niciuna dintre super-abilităţile sale înnăscute.

Ei bine, şi noi ne naştem cu nişte super-puteri care încep să slăbească vizibil în momentul în care stăm în preajma cristalului nostru de kriptonită: gândirea negativă. Aceasta ne secătuieşte puterea interioară, ne slăbeşte voinţa, ne întunecă orizontul speranţei, ne chirceşte visurile şi ne taie legătura cu fluxul vieţii.

Mulţi vor intra direct în defensivă, aducând argumente care să justifice faptul că ne lăsăm agăţaţi de gânduri negative: “păi uite în ce societate trăim”, “ imposibil să nu observi netrebnicia oamenilor din jur, a guvernanţilor, a marilor corporaţii….”, “ care ar fi motivele pentru care să fiu pozitiv?’….

Cam această gândire ne diferenţiază de oamenii care au succes în viaţă. Ei nu se plâng, nu se resemnează în poziţia de victimă, nu sunt orientaţi către în afară, criticând sau înjurând sistemul sau pe cei din jur. In schimb îşi asumă întreaga responsabilitate pentru viaţa lor şi modul în care îşi doresc să o trăiască.

Primul pas către succes constă în a deveni stăpânul propriei noastre minţi! O minte bine stăpânită, focalizată pe obiectiv , supusă Sinelui nostru suveran este un slujitor preţios şi indispensabil în orice încercare am face de a ne ridica deasupra condiţiei noastre actuale.

Gândurile negative nu numai că apar în mintea noastră la orice pas, dar sunt şi recurente, repetitive. Se pare că 90% dintre cele aproximativ  60 000 de gânduri pe care le avem într-o zi sunt aceleaşi cu cele din ziua precedentă. Mai mult decât atât, unele cercetări au demonstrat faptul că 85% dintre gândurile dintr-o zi sunt negative sau au măcar o uşoară tentă negativă (aici intră orice dezamăgire, îngrijorare, nemulţumire,  neîncredere, plictiseală, pesimism, etc).

 

Gândim negativ pentru că este mai … uşor şi mai “la îndemână”.  Si asta din trei motive:

 

1. Primul motiv: Ne-am obişnuit să gândim negativ

 

Asta am învăţat din familie, din şcoală, din societatea frecventată de către noi… Ne aşteptăm să se întâmple ceva rău mult mai lesne decât ne aşteptăm să se întâmple ceva bun pentru noi.  Pentru că am fost programaţi să vedem aceste lucruri ca să ne putem apăra, face o strategie de atac şi para o lovitură care ne-ar lua prin surprindere.  Vedem mai repede jumătatea goală a paharului decât pe cea plină.

 

Noi utilizăm două sisteme de gândire :

 

  1. Un sistem automat, inconştient , bazat pe impulsuri sau gânduri  ce apar instantaneu în mintea noastră pentru că ne sunt familiare, le-am mai gândit şi înainte, astfel că ne-am format nişte trasee neuronale foarte clare şi “bătucite” pe care creierul le va folosi de fiecare dată ca să economisească energie. A analiza iar lucrurile, a le da o nouă importanţă şi semnificaţie cere un oarecare efort şi concentrare pe care creierul singur nu e dispus să-l  facă dacă nu i se ce cere în mod clar şi cu perseverenţă.  Şi atunci, dacă noi nu supraveghem acest proces, exact ca acul unui pick-up  vechi care sare într-un şanţ mai adânc de pe discul de vinil , şi creierul nostru ne va îndrepta către acel traseu neuronal mai adânc, mai des utilizat. Acest sistem funcţionează la un nivel foarte lejer din punct de vedere energetic, tocmai pentru că este automat, numai că nu este prea favorabil nouă.

 

       2. Al doilea sistem este conştient, supravegheat, controlat, direcţionat précis cu intenţia de a genera     conştient gânduri care să ne fie de ajutor în crearea unei realităţi noi. Este vorba despre a ne disciplina mintea pentru a gândi pozitiv , pentru a ne împuternici să luăm decizii care să ne îmbogăţească experienţa, să ne expandeze, să ne ajute să evoluăm, nu doar să ne apărăm sau să ne conservăm energia. Acest lucru cere efort conştient, consum de energie, voinţă, prseverenţă…implică o muncă serioasă din partea noastră.

Există o veste bună aici : exact cum ne-am programat mintea să gândească negativ, o putem face să gândească pozitiv. In partea a doua a articolului vom discuta cum anume facem acest lucru.

 

Citeste continuarea pe QUANTUMCOACHING.RO

Data articol: 07/04/2016