In medicina traditionala chineza yin si yang se refera la elementele opuse din natura si, care, atunci cand sunt echilibreaza genereaza armonia. Qi este energia universala si atat yin cat si yang sunt manifestari ale sale, fiecare cu propriile atribute.
Yin manifesta frigul, umezeala, racoarea si calitatile intunecate in vreme ce yang se manifesta ca fierbinte, uscat si luminos. Lunile de vara cu temperaturile mari si soarele stralucitor sunt, asadar, o manifestare a yang-ului.
Medicina traditionala chineza descrie vara ca sezonul focului, care este simbolul yang. Pentru a pastra armonia este important sa echilibrezi puternicele energii yang cu cele ale yin – iar acest lucru este valabil prin dieta.
Vara este oportunitatea perfecta de a-ti concentra dieta pe alimentele yin care, prin natura lor, sunt reci ori racoritoare. Atunci cand consumi aceste produse poti evita caldura – o supraabundenta a yang care cauzeaza starea de voma, oboseala si plictiseala care se intaureaza atunci cand afara este canicula.
Alimentele racoritoare sunt din abundenta in timpul verii, cele mai multe „verzituri” inclusiv fructele si legumele intra in aceasta categorie. Iata, top alimente de vara pe care e bine sa le consumi.
- Germeni, muguri
Germenii sau mugurii pot fi mici insa contin o multime de nutrienti, inclusiv vitamine, minerale, antioxitanti si enzime care protejeaza impotriva radicalilor liberi.
Sunt alimente reci numai bune de adaugat in salate ori in sandwich-uri si sunt si mai gustoase in combinatie cu avocado proaspat. Le poti adauga si in sucul de legume ori in smoothie-uri. Germenii de floarea soarelui si cei de mazare sunt alegeri excelente din acest punct de vedere – ambele contin de 30 de ori mai multi nutrienti decat legumele organice. In plus, sunt si bogate in proteine. De asemenea, germenii de floarea soarelui contin grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali si fibre – toti foarte importanti pentru o sanatate optima.
Fasolea verde, o alta alegere populara in medicina traditionala chineza pentru ca reprezinta o sursa buna de proteina, fibre, vitamina C si vitamina A.
- Pepene
Pepenele contine in proportie de peste 90% apa. Ceea ce inseamna ca atunci cand mananci pepene in zilele toride de vara nu doar ca iti satisfaci pofta de dulce ci si ramai hidratat si sa eviti deshidratarea. In plus, pepenele este o sursa excelenta de licopen (un antioxidant foarte puternic). Potrivit unui studiu in care s-au analizat factorii de risc in cazul unui accident vascular (varsta inaintata si diabetul) oamenii de stiinta au observat ca barbatii care prezentau un nivel ridicat de licopen era cu 55% mai putin predispusi sa aiba un accident vascular comparativ cu cei cu nivele mai scazute de licopen in sange.
De asemenea, pepenele mai contine si citrulina pe care organismul o transforma in L-arginina care este precursorul oxidului nitric. Acesta ajuta vasele de sange sa fie relaxate si deschise ceea ce are ca efect scaderea tensiunii arteriale.
La ce mai este bun pepenele? Este bogat in substante antiinflamatorii – ca de exemplu cucurbitacina E ori tripterpenoid (care reduce durerea si inflamatiile cauzate de enzima ciclooxigenaza 2).
In acelasi timp, pepenele este sarac in calorii, dar bogat in nutrienti extrem de importanti pentru organism ca de exemplu:
– vitamina C
– vitamina B6
– potasiu
– vitamina A
– magneziu.
Nu doar pepenele rosu este benefic, ci si cel galben. Si acesta este o sursa importanta de antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, dar si nutrienti precum potasiul, acidul folic, cuprul, complexul de vitamina B, vitamina K si fibre. De asemenea, semintele acestui fruct sunt bogate in omega 3.