7 motive de care nu ai auzit ca sa renunti la fumat (sau sa convingi pe cei dragi sa o faca) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

7 motive de care nu ai auzit ca sa renunti la fumat (sau sa convingi pe cei dragi sa o faca)

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 7 motive de care nu ai auzit ca sa renunti la fumat (sau sa convingi pe cei dragi sa o faca)

Fumatorilor nu le place sa fie intrebati daca stiu ce efecte asupra sanatatii are comportamentul lor. Insa le stiu foarte bine.

Insa daca esti indragostit de cineva dependent/a de nicotina sunt sanse mari sa incerci sa-l/o convingi sa renunte – si nu din cauza sanatatii lui/ei dar si a persoanelor din jurul sau. Daca amenintarile precum afectiuni de plamani, sistemul cardiovascular, leucemia sau cancer ovarian/esofagian/pancreatic/rinichi/colon/bucal nu sunt suficiente pentru a-l/o speria poate aceste fapte mai putin cunoscute ar putea s/o faca.

 

Daca fumezi…

1. Si viitorii tai copii vor fuma

Nu e nimic surprinzator ca odraslele fumatorilor sa inceapa si ei sa faca acelasi lucru, insa chiar si daca renunti la acest obicei inainte ca ei sa se fi nascut, copiii tai vor incepe sa fumeze. Un studiu recent publicat in Pediatrics a scos la iveala faptul ca urmasii atat ai fumatorilor cat si a celor care au renuntat vor avea acest obicei in proportie de 23 pana la 29%, comparativ cu doar 8% a copiilor de nefumatori. Chiar si odraslele celor care aub fumat doar in liceu au 3,2 ori mai multe sanse sa se apuce de tigari decat cei ai caror parinti n-au tras nici macar un fum in toata viata lor.

Cercetatorii nu stiu motivul pentru care adolescentii isi imita parintii fumatori, iar unii dintre ei au luat in calcul mostenirea genetica.

„Nu stim cu exactitate cauza insa eu cred ca exista fie o predispozitie genetica catre fumat, catre asumare de riscuri sau de experimentare a unor subtante sau chiar o dispozitie genetica catre dependenta de nicotina”, spune medicul generalist John Spangler.

 

 

2. Consumi mai multa nicotina decat crezi

Poate ai impresia ca traim intr-o perioada in care se incearca instaurarea unor reguli in ceea ce priveste tabacul, o cercetare realizata de catre Universitatea Harvard a descoperit ca nivelul de nicotina din tigari a crescut cu 11% intre 1997 si 2005. Astfel ca si daca incerci sa raresti tigarile exista sanse ca sa mentii acelasi nivel de nicotina, daca nu sa ingerezi chiar mai mult. Si inainte sa treci la varianta light, nu uita ca fumatorii au tendinta de a consuma mai multe asa numitele tigari light ceea ce le face si mai periculoase.

 

 

3. Scaderea nivelului de sanatate la scara globala

Este adevarat ca in Romania exista legi clare in legatura cu publicitatea la tigari precum si o informare publica in ceea ce priveste efectele devastoare pe care fumatul le provoaca sanatatii. Insa sunt si tari in care legislatia este mult mai permisiva, iar companiile de tutun folosesc acest lucru in avantajul lor. Ceea ce inseamna ca acesta obtin profituri astronomice peste hotare. Potrivit unui raport realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii 80% dintre fumatorii la nivel mondial se afla in tarile sarace sau in curs de dezvoltate, unde nu exista legi care sa reglementeze vanzarea si promovarea tigarilor.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 03/11/2013