7 motive de care nu ai auzit ca sa renunti la fumat (sau sa convingi pe cei dragi sa o faca) - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 motive de care nu ai auzit ca sa renunti la fumat (sau sa convingi pe cei dragi sa o faca)

 

4. Esti mai slab

Fumatul reduce circulatia sangelui catre organe, inima si in tot organismul, afectandu-ti capacitatea de a face sport la potential maxim. Insa stiai ca tigarile iti slabesc efectiv musculatura?

„Fumatul aduce monoxidul de carbon in corp, iar acesta impedica muschii sa primeasca oxigenul de care au nevoie pentru energie. Si cu cat mai putin oxigen primesc muschii tai cu atat mai putin se contracta ei ceea ce inseamna ca li se limiteaza capacitatea pentru miscare”, sustine medicul Scott Swartzwelder.

 

 

5. Contribui la dezvoltarea retelelor infractionare – acelea care, de asemenea, fac trafic cu arme, droguri si oameni

Intre 12 si 33% dintre tigaretele vandute la nivel mondial sunt pe piata neagra, potrivit Organizatia Mondiala a Sanatatii – ceea ce inseamna ca banii pe care ii platesti pentru a cumpara tigari la pret redus merg in conturile crimei organizate, corup oficialii guvernamentali sau sustin organizatiile teroriste.

 

 

6. Vei prinde orice virus se afla in preajma

Nu, acea raceala nu este rodul imaginatei tale. Fumatul deregleaza sistemul natural de aparare al corpului. Substantele din tutun cauzeaza inflamatia si afectarea celulelor si poate slabi sistemul imunitar. Corpul face ca globulele albe sa raspunda la rani, infectii si cancer. Nivelul globulelor albe este ridicat in vreme ce fumatul continua, ceea ce inseamna ca organismul se lupta in mod constant cu pericolul cauzat de tigari si care poate duce la boli in aproape orice parte a organismului.

In plus, fumatul dezechilibreaza apararea sistemului respirator, ceea ce explica de ce cei mai multi dintre fumatori pot suferi din cauza unor infectii bacteriene simple.

 

 

7. Lasi in spatele tau o urma de nesters de boala

Ai auzit vreodata fumatul la mana a treia? Spre deosebire de fumatul la mana a doua, care inseamna contactul nefumatorilor cu fumatorii, fumatul la mana a treia descrie toxinele care raman imprimate in lucruri mult timp dupa ce fumatorul a parasit incaperea.

„Rezidurile acestea se acumuleaza cu timpul pe suprafetele dintr-o incapere si rezista la curatarea obisnuita.  Fumul la mana a treia nu poate fi eliminat prin aerisire, deschiderea ferestrelor, folosirea odorizantelor de camera sau a aerului conditionat”, sustene medicul Lowell Dale. Iar o cercetare recenta sugereaza ca fumatul la mana a treia poate cauza afectarea DNA mai mult decat credeau oamenii de stiinta pana acum. „Nitrosaminele, unii din componentii chimici ai fumatului la mana a treia sunt cele mai periculoase cand este vorba despre dezvoltarea unor forme de cancer. Raman pe suprafete, iar cand acestea sunt hainele si covoarele copii pot fi cei mai afectati”, sustine Lara Gundel, cercetatori la Lawrence Berkeley National Laboratory.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 03/11/2013