Calculator ovulatie. Cum sa iti calculezi perioada fertila inclusiv pentru ciclu neregulat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Calculator ovulatie. Cum sa iti calculezi perioada fertila inclusiv pentru ciclu neregulat

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » Calculator ovulatie. Cum sa iti calculezi perioada fertila inclusiv pentru ciclu neregulat
calculator ovulatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pen-1232352_1920

Un calculator ovulatie te poate ajuta sa iti calculezi perioada fertila si, in acest fel sa stii fie sa te protejezi pentru a nu ramane insarcinata, fie, dimpotriva, sa renunti la mijloacele contraceptive, daca iti doresti sa ai un bebe.

Ai aici primele semne care iti arata ca esti insarcinata. Iata la ce sa fii atenta!

Calculator ovulatie. Cum se calculeaza ciclul menstrual

Ciclul menstrual al unei femei incepe din prima zi a sangerarii, pana in ziua premergatoarea urmatoarei menstruatii.

Organismul femeii trece prin doua faze foarte importante:

– faza foliculara (in care se dezvolta foliculii in interiorul ovarului)

– faza luteala (dupa ovulatie, in care ovulul este eliberat).

In timpul fazei foliculare, creste nivelul de estrogen care pregateste captuseala uterina sa primeasca ovulul fecundat si sa-l hraneasca. In acelasi timp, un ovul se maturizeaza in ovar si este eliberat in a 14-a zi (la un ciclu regulat de 28 de zile).

O femeie care face sex neprotejat cu 3-4 zile inainte de ovulatie are toate sansele sa ramana insarcinata.

Daca ciclul menstrual este mai scurt de 28 de zile, atunci ovulatia se va petrece mai devreme de cea de-a 14-a zi. Iar daca ciclul menstrual este mai lung de 28 de zile, atunci ovulatia se va petrece dupa cea de-a 14-a zi.

Ca sa-ti fie mai usor sa calculezi vei avea nevoie de:

– un calendar (pe suport de hartie, telefon, computer sau tableta)

– noteaza-ti prima zi de menstruatie de la ultima menstruatie. Aceasta se va considera ziua 1. Numara cate zile dureaza de la Ziua 1 pana la Ziua 1 a ciclului urmator. De obicei acest interval este de 28 de zile, insa sunt femei care au un ciclu menstrual de 21-45 de zile.

Daca nu ti-ai calculat niciodata lungimea ciclului menstrual, ai nevoie de mai multe luni in care sa-ti monitorizezi menstruatia, pentru a fi sigura.

Calculator ovulatie. Cum se calculeaza perioada fertila

Ciclul fertilitatii incepe cu 5 zile inainte de ovulatie. Cele mai mari sanse de a ramane insarcinata sunt in ultimele trei zile ale ferestrei de fertilitate. Fereastra de fertilitate este cuprinsa intre a 10-a zi si cea de-a 17-a zi din lungimea ciclului menstrual. Specialistii considera a 14-a zi dintr-un ciclu regulat de 28 de zile.

Daca,  de exemplu prima zi a ciclului menstrual este 1 ale lunii, atunci, zilele 12,13,14 sunt considerate cele de fertilitate maxima.

Studiile de fertiliate au demonstrat faptul ca fereastra de fertilitate depinde de la femeie la femeie, iar aceasta poate fi cuprinsa intre ziua 7 pana la ziua 19.

Numai 30% dintre femei au fereastra de fertilitate intre ziua 10 si ziua 17, restul de 70 % pot ovula inainte de ziua 10 sau dupa ziua 17.

De exemplu, pentru femeile care au ciclul menstrual mai apropiat de 21 de zile, ovulatia incepe in jurul zilei 7, zilele cu fertilitate maxima sunt 5-7, iar ca sa creasca sansele de a ramana insarcinate, femeile ar trebui sa aiba raporturi sexuale mai devreme de ziua 5. Pentru femeile cu ciclul menstrual mai apropiat de 35 de zile, ovulatia ar fi, cu aproximatie in ziua 21, fereastra fertila fiind intre ziua 19 si ziua 21.

Poate fi nevoie si de 12 luni de analizare a ciclului menstrual pentru a determina fereastra fertila. Daca nici dupa un interval atat de lung nu ai reusit sa gasesti un model regulat al ciclului menstrual, atunci ciclul tau menstrual este neregulat si vei avea nevoie de monitorizarea medicului ginecolog.

Te mai poate interesa 12 sfaturi cum sa ramai gravida mai repede si mai sanatos

Calculator ovulatie. Metoda calendarului

Inainte de folosirea acestei metode, femeia trebuie sa-si noteze timp de sase luni ciclurile menstruale. Se calculeaza numarul de zile de la inceputul menstruatiei pana la urmatoarea pentru a se urmari intervalul cel mai mare de zile si care este cel mai mic intre cele doua menstruatii.

Din cel mai mic interval, se scad 18 zile. De exemplu: daca pe parcursul celor 6 luni de monitorizare, cel mai mic interval de zile a fost de 27 de zile, scazand 18, ajungem in a 9-a zi dupa ce ti-a venit menstruatia. Din cel mai lung interval de zile, scadem intotdeauna 11. Exemplu: daca cea mai mare distanta dintre menstruatiile tale a fost de 31 de zile, scadem 11 si ajungem in a 20-a zi de cand ti-a venit ciclul. Folosind aceste exemple, delimitam fazele:

– perioada infertila: din prima zi de menstruatie pana in ziua a 8-a;

– faza de fertilitate crescuta: intre ziua a 9-a si ziua 20;

– a doua perioada infertila: din ziua 21 pana incepe urmatorul ciclu.

Calculator ovulatie. Perioada fertila la ciclu neregulat

Cand ciclul este neregulat, sansele sa iti calculezi corect perioada fertila sunt foarte mici, de aceea este nevoie de monitorizarea medicului ginecolog. Printre recomandarile acestuia se numara identificarea perioadelor de ovulatie prin masurarea temperaturii bazale, monitorizarea mucusului cervical sau testele de urina si sange.

Temperatura bazala se masoara zilnic, dimineata, inainte de a te da jos din pat, incepand din prima zi de menstruatie. Noteaza-ti aceste temperaturi intr-un tabel pe care il poti obtine de la medic sau de la farmacist. In timpul ovulatiei, temperatura corpului creste si cel mai bine acest lucru se observa dimineata. Dupa mai multe saptamani de monitorizare vei putea observa o crestere de aproximativ un grad Celsius al temperaturii.

ATENTIE! Pentru o acuratete sporita este nevoie sa monitorizezi fluctuatiile temperaturilor pe parcursul mai multor cicluri menstruale.

Mucusul cervical se modifica in functie de perioada fertila sau nefertila. Poti colecta o mostra de secretie cu ajutorul degetelor bine igienizate de la iesirea din vagin. In perioada de preovulatie, cantitatea de mucus este mai mica. In perioada de ovulatie, mucusul este abundent, mai lipicios si are consistenta albusului de ou. Dupa ovulatie se revine la starea de preovulatie.

Testele de urina sunt asemanatoare testelor de sarcina, numai ca ele urmaresc alti hormoni prezenti in urina, nu cei de sarcina. Daca pe test apare culoarea albastra, inseamna ca ovulatia va avea loc in ziua urmatoare.

Testele de sange determina, de asemenea, perioada de ovulatie. Medicul moate face mai multe teste pe parcursul monitorizarii pentru a stabili nivelul optim de hormoni.

Surse: babymed.com, momjunction.com, menstrual-cycle-calculator.com, livestrong.com.

Foto: Pixaby.com

Data articol: 28/01/2022