Fiecare parinte are dreptul la o noua sansa, sa dea copiilor sai acele mesaje pozitive care il fac sa se simta iubit si sa puna deoparte cuvintele dureroase pe care ocazional le rosteste si cu care copilul se confrunta.
Nu e parinte care sa nu-si piarda controlul. Sa o recunoastem, de multe ori ajungem acasa obositi, iritati si afla cam cel mic si-a uitat din nou cartile la scoala. Urmeaza expresii de genul: “Nu pot sa cred ca esti atat de uituc!”, “Cand o sa inveti si tu sa gandesti!”, “De oare mi-oi fi dorit copii!” etc. Lista poate fi completata cu ce stie fiecare ca zice.
Poate ca te vei simti eliberat de toata furia in momentul in care aceste cuvinte ti-au iesit pe gura, insa ele ranesc copilul care se va simti neiubit si respins. Chiar daca au fost spuse pentru ca “ti-au scapat”, efectele sunt aceleasi: distrugi imaginea de sine a copilului, legatura dintre voi si increderea. De aceea este foarte important sa-ti “musti” limba atunci cand esti tentat sa spui la nervi anumite lucruri si sa inveti sa-ti gestionezi furiile si frustrarile.
Fiecare copil este unic. Cu totii suntem unici.
De cate ori insistam ca un copil sa se poarte asa cum ar trebui la varsta lui, se comporta ca un copil de varsta lui.
Critica dezechilibreaza stima de sine, conduce la o lupta interioara care destabilizeaza copilul.
Te mai poate interesa si
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3
Cuvinte cheie: crestere copii, cuvinte copii, educatie copii