Despre rolul fluorului în sănătatea dinților copiilor

22 septembrie 2013, , Vizualizări: ...
dinti copii - sfatulparintilor.ro - freedigitalphotos.net

Ce este fluorul, care sunt sursele de fluor la copii şi cum vă puteţi asigura că beneficiază de o cantitate suficientă, însă nu excesivă.

Fluorul este prezent în mod natural în numeroase alimente şi în unele tipuri de apă potabilă, însă cantitatea de fluor variază de la o regiune la alta. Majoritatea apei îmbuteliate nu conţine fluor. Apa fluorizată se asociază cu o reducere de 20 – 40% a incidenţei cariior.

 

 

Remineralizare

Fluorul combate cariile dentare prin două mecanisme. În primul rând, este absorbit în şi devine componentă a structurii dinţilor aflaţi în creştere. În al doilea rând, acţionează atunci când intră în contact cu suprafaţa dintelui, în timpul periajului. Fluorul previne ca acizii produşi de bacteriile din placa dentară sa dizolve smalţul dentar, substanţa dură care protejează dintele. Fluorul permite de asemenea, dinţilor afectaţi de acţiunea acizilor să se auto-repare printr-un proces denumit remineralizare. Fluorul nu poate repara cariile dentare, însă poate întrerupe evoluţia cariilor dentare şi poate preveni apariţia unor noi carii.

 

Copiii cu vârsta peste 2 ani necesită o pastă de dinţi fluorizată pentru a le proteja dinţii împotriva cariilor dentare. Cu toate acestea, excesul de fluor poate determina apariţia fluorozei, care poate duce la exfolierea sau decolorarea dinţilor. Pentru a evita aceasta, copiii cu vârsta sub 6 ani trebuie să folosească o cantitate de pastă de dinţi de dimensiunea unui bob de mazăre şi să fie supravegheaţi în timpul periajului pentru a minimiza ingestia. Copiii cu vârsta sub 2 ani pot să utiliza o pastă de dinţi fără conţinut de fluor. Consultaţi medicul dentist pentru a alege o pastă de dinţi potrivită nevoilor copilului dumneavoastră.

 

 

 

Necesarul de fluor la copii

De obicei, copiii cu vârsta sub 6 luni nu au nevoie de suplimente cu fluor. În cazul în care apa nu este fluorizată, medicul dumneavoastră sau medicul dentist poate prescrie un supliment cu fluor după împlinirea vârstei de 6 luni. American Academy of Pediatricians (ADA; Academia Americană de Pediatrie) recomandă ca aceste suplimente cu fluor să fie administrate zilnic copiilor cu vârsta între 6 luni şi 16 ani. Doza administrată depinde de cantitatea de fluor existentă în mod natural în apă şi de vârsta micuţului.

 

 

 

Expunerea excesivă la fluor

Conform ADA, sugarii necesită o cantitate mai mică de fluor decât copiii mai mari şi adulţii. Dacă sunteţi îngrijorat că sugarul este expus unei cantităţi excesive de fluor, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu medicul dentist. Există o serie de opţiuni sub formă de formule gata de administrare .

În cazuri rare, pot apărea efectele toxice ale fluorului în situaţia în care copilul consumă o cantitate mare de fluor într-o perioadă scurtă de timp. Mai frecvent, au fost raportate cazuri de supradozaj cu fluor la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Simptomele pot include greaţă, diaree, vărsături, dureri abdominale, creşterea secreţiei de salivă (hipersalivaţie) sau senzaţie amplificată de sete. Simptomele apar la 30 de minute după ingestie şi pot persista până la 24 de ore. Din fericire, de obicei, consecinţele nu sunt severe. Dacă însă suspectaţi faptul că micuţul a ingerat o cantitate mare de produs fluorurat, trebuie să sunaţi la numărul de urgenţe.

De aceea este important să nu păstraţi pastele de dinţi, apele de gură sau alte produse cu conţinut de fluor la îndemâna copiilor, ci chiar într-un dulap închis cu cheie. Trebuie să supravegheaţi mereu copiii de vârstă mică în timpul periajului pentru a preveni ingestia pastei de dinţi sau a altor produse cu conţinut de fluor.

 

 

 

Printeaza de aici graficul pentru periaj si incurajeaza-ti copilul sa se spele pe dinti, bifand de fiecare data cand a facut-o! (PDF)

grafic periaj aquafresh
Credit foto: freedigitalphotos.net

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

 1. marcela spune:

  Printre primele aplicații ale fluorurii de sodiu era cea de insecticid, împotriva gândacilor de bucătărie, furnicilor, și a altor gângănii. Spălați-vă dinții cu insecticide. Nu veți avea carii.
  Ceea ce voi scrie aici nu-i nou. Și totuși.
  Ce-ați zice dacă v-aș spune că voi vă spălați dinții cu insecticide? Și încă din cele mai puternice! Printre primele aplicații ale fluorurii de sodiu era cea de insecticid, împotriva gândacilor de bucătărie, furnicilor, și a altor gângănii.
  Iată eticheta unei cutii mai vechi de insecticid, în care substanța activă (în proporție de 95%) e fluorura de sodiu:

  Fluorură de sodiu – otravă împotriva insectelor
  Iar aici pe etichetă scrie că: „Atenție, fluorura de sodiu este otravă letală!”:

  Fluorura de sodiu – otravă letală.
  Nu vi se pare straniu că acum fiecare tub de pastă de dinți conține… fluorură de sodiu?
  Poate că greșiseră producătorii de otravă atunci, pe vremuri, și fluorura de sodiu nu ar fi otrăvitoare. Dar ce surpriză, pe Wikipedia la fel scrie că-i otravă. Ba încă o doză de 5 grame poate omorî un om de 70 kg. Această substanță are un Ld50 de 52-200 mg/kg. Ca să amintesc cititorilor, Ld50 e o noțiune americană, pentru otrăvuri, care reprezintă doza de substanță la administrarea căreia mor 50% din animalele de laborator. E o cifră importantă, datorită ei în mâncare se pun o grămadă de otrăvuri, și nimeni nu moare dintr-o dată din cauza asta (ei știu câtă otravă nu-i letală).
  Să revenim la fluorura de sodiu – toxicitatea e destul de mare, aproape la fel cu nicotina pură. Scepticii vor spune că această otravă se pune în pasta de dinți pentru a fi scuipată, nu ingerată. Dar cum vor explica scepticii faptul că în SUA apa se fluorizează – adica în apă se pune fluorură de sodiu, pentru ca oamenii să aibă… dinți sănătoși? Ori apa din apeductele americane e doar pentru clătirea gurii?

 2. AndraPop spune:

  salut! fluorul este un ingredient foarte periculos, ataca o glanda mica situata la nivelul capului care e responsabila de intuitie ,e practic ceea ce se numeste” al 3-lea ochi” sau ” al saselea simt”, fluorul nu face decat sa distruga acea glanda, de altfel produce si mutatii genetice, deci mare grija mai ales la copii dvs, pt ca ei sunt mult mai afectati! cautati, va rog , pasta naturala fara fluor. Eu si copilasi mei folosesc de mult timp la recomandarea doctorului pasta de dinti naturala cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation si sunt tare multumita de ea…recomand

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu