Tratarea varicelor este o misiune grea. Odată apărute, să scapi de varice nu este chiar floare la ureche. Tocmai de aceea cea mai eficace metodă de tratare a varicelor este prevenirea apariţiei lor.
Potrivit unor studii realizate de către Societatea Americană de Chirurgie Vasculară, 50-55% dintre femeile însărcinate dezvoltă varice. Lăsând la o parte aspectul estetic, varicele pot fi dureroase şi chiar pot conduce la probleme grave de sănătate.
Printre cauzele apariţiei varicelor se numără sarcina, schimbările hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), obezitatea, sedentarismul, factorii genetici şi îmbătrânirea.
O soluţie folosită des în tratarea varicelor este purtarea zilnică ciorapilor medicinali de compresie. Radio frecvenţa şi tratamentele cu laser pot fi, de asemenea, soluţii minim invazive în tratarea varicelor. Scleroterapia este şi ea o alternativă şi constă în sigilarea vaselor de sânge ce dau aspectul unei pânze de păianjen.
Este însă mult mai uşor să previi decât să vindeci. Iar medicii recomandă ţinerea sub control a greutăţii corporale, exerciţiile fizice, în perioada de odihnă picioarele să fie ridicate, evitatea statului pe scaun sau în picioare pentru perioade mari de timp, alimentaţie cu un conţinut scăzut de sare şi bogată în fibre. De asemenea, ar trebui evitată purtatea pantofilor cu toc pentru perioade lungi. Iar femeile care au dezvoltat deja varice ar trebui să renunţe definitiv la purtarea pantofilor cu toc înalt. Nici hainele strâmte nu fac bine sănătăţii picioarelor, în special cele mulate perfect pe talie, şolduri şi coapse. Dacă doctorul o recomandă, nu neglijaţi purtarea ciorapilor medicinali de compresie.