Laptisor de matca. Stim cu totii cat de importanta este calitatea unui produs pe care il utilizam pentru sanatatea sau frumusetea noastra. Ca si in cazul altor suplimente naturale, eficienta laptisorului de matca este determinata de calitatea acestuia. La randul sau, calitatea poate fi influentata de factori precum: locul unde a fost recoltat, perioada anului cand a fost recoltat si de asemenea poate fi influentat de calitatile biologice ale albinelor.
Laptisor de matca. Proprietati
Laptisorul de matca este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare. Albinele lucratoare il consuma in primele 3 zile de viata, iar regina stupului consuma toata viata exclusiv numai laptisor de matca. Astfel devin capabile sa-si indeplineasca sarcinile. Iar rezultatele nu intarzie sa apara. Isi sporesc greutatea de peste 200 de ori iar in timp ce albinele lucratoare traiesc 5 saptamani, regina stupului traieste 5-6 ani. In acest timp depune zilnic mai multe mii de ovule.
Dintre produsele naturale, laptisorul de matca are cel mai ridicat continut de vitamina B5 (acid pantotenic). Este un rezervor urias de elemente minerale si vitamine. Toti aminoacizii esentiali necesari construirii de proteine, se regasesc in laptisorul de matca.
Are un continut semnificativ de acetilcolina, care are rol de neurotransmitator. Aceasta substanta este indispensabila pentru starea de sanatate a sistemului nervos, pentru prospetimea psihica. Ea nu poate fi gasita in nici un alt produs natural. Poate asa se explica faptul ca laptisorul de matca revigoreaza buna dispozitie la persoanele varstnice, ameliorant in mare masura chiar si cazul dementei.
Ce face din laptisorul de matca pur un adevarat cocktail de vitamine? Iata cateva caracteristici de baza:
– contine in proportie de 66% apa;
– in procent de 15% glucide, maltoza, fructoza, zaharoza etc.;
– mai contine in proportie de 13% prolina care formeaza aminoacizi foarte importanti pentru organism
– restul, de aproximativ 5% il reprezinta lipidele.
Pe langa acestea, laptisorul de matca pur contine o multime de vitamine in special din grupul de vitamine B fiind stiut ca laptisorul de matca este substanta cea mai bogata in vitamina B5. Aceasta vitamina face posibil metabolismul celulelor din sistemul muscular, ficat, rinichi, creier. De asemenea, contine in cantitati mari minerale si oligoelemente, cupru, calciu, fosfor, fier, azot, siliciu, sulf avand un rol foarte important in procesul de metabolism.
Ar mai fi de adaugat cateva elemente care se regasesc in cantitate mai mica, dar deloc de neglijat, cum ar fi componentele antibacteriene si antibiotice.
Te mai poate interesa: Pastreaza-ti tineretea cu laptisor de matca pur
Laptisor de matca. Beneficii
Pe langa efectul antibacterian si antiinflamator, studiile clinice demonstreaza ca laptisorul de matca are inca multe caracteristici benefice. Imbunatateste metabolismul celulelor si starea generala a organismului, este generator de energie. Datorita efectului exercitat asupra glandei pituitare si glandei suprarenale, ne ajuta sa scapam de starile depresive, de starile de epuizare si oboseala fizica sau psihica. Lapstisorul de matca pur este recomandat in cazurile de lipsa a poftei de mancare, anemii, in perioada de convalescenta postoperatorie sau in cazul diferitelor boli ajuta la cresterea in greutate. El reface puterea si vitalitatea organismului si nu in ultimul rand incetineste imbatranirea organismului si a pielii fiind cunoscut si ca un elixir al tineretii.
Este un puternic cardiotonic, dilata vasele capilare si scade presiunea in artere. Laptisorul de matca protejeaza ficatul si experimentele arata ca trateaza cu succes ulcere duodenale. Calitatile si componentele deosebite ale laptisorului de matca se studiaza si in momentul de fata. Cercetatorii rusi au descoperit recent ca laptisorul de matca contine acid ribonucleic-ARN si acid dezoxiribonucleic- ADN care joaca un rol important in structura celulei umane.
Laptisorul de matca este un excelent stimulator, ne face mai puternici si echilibrati, ne asigura o stare de bine si este un puternic vitalizant in cazul problemelor sistemului nervos. Recomandat in cazul anemiei, impotentei, imbatranirea organelor si a pielii, depresiilor, impotriva epuizarii fizice si mentale.
Te mai poate intersa: Efectele benefice ale laptisorului de matca dupa varsta de 50 de ani
foto: pixabay.com