Exista sau nu Sindromul premenstrual? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Exista sau nu Sindromul premenstrual?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Exista sau nu Sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual este tradus printr-o schimbare a starii de spirit, pofte bizare sau stari de nervozitate ce sunt experimentate cu cateva zile inainte de aparitia menstruatiei. Aceasta stare emotionala fragila de dinainte de mentruatie incepe sa fie pusa sub semnul intrebarii dupa ce un studiu realizat in Canada anunta ca Sindromul premenstrual (SPM) are mai multe necunoscute decat se credea.

Nu  s-au facut prea multe studii care sa stabileasca existenta sindromului premenstrual

Dr. Sarah Romans si alte opt colege cercetatoare de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Toronto au dat publicitatii recent un studiu care a avut ca tema Sindromul premenstrual. In cadrul studiului au fost urmarite mai multe date clinice din alte 11 studii, insa, potrivit cercetatoarelor, nu s-a putut determina existenta unei legaturi directe intre menstruatie si schimbarea in sens negativ a dispozitiei. “Nu spunem ca simtomele sindromlui premenstrual nu sunt reale si foarte des intalnite, insa acestea par a fi atribuite pe nedrept ciclului menstrual. Sindromul premenstrual a fost luat ca atare si nu s-au mai facut studii pentru a se stabili cu exactitate acest lucru”, spune Dr. Sarah Romans. Potrivit acesteia, se poate vorbi despre o tulburare disforica premenstruala, care apare in a doua jumatate a ciclului menstrual, insa aceasta tulburare trebuie cercetata indeaproape pentru se a elimina miturile si alte informatii impamantenite gresit.

 

Nu doar menstruatia ar trebui luata in calcul cand ne referim la sindromul premenstrual

Dr. Romans este de parere ca nu numai menstruatia influenteaza dispozitia femeilor, ci ar trebui luate in calcul si alte variabile de ordin social sau starea de sanatate. “Atunci cand despre o femeie se spune ca sufera de sindromul premenstrual ar trebui luate in calcul si intrebari de genul: Este o femeie sanatoasa? Este femeia supusa unui nivel ridicat de stres? Se bucura femeia de un suport social adecvat pentru problemele pe care le are? As merge mai departe de atat si as spune ca femeii i se acorda credit inainte de menstruatie si i se accepta anumite stari de spirit, insa dupa aceea nimeni nu se mai gandeste ca poate are o problema reala si asteapta de la ea sa fie in forma”, a adaugat dr. Sarah Romans.

O alta intrebare care asteapta raspuns, potrivit dr. Romans, este cat de normal este ca femeile sa aiba ciclu lunar. “Antropologul Beverly Strassman spune ca ciclul lunar este un fenomen modern. Inainte, femeilor le venea prima menstruatie foarte tarziu, femeile nasteau mai des, alaptau mai mult, si aveau, probabil, jumatate din ciclurile pe care le are femeia moderna (aproximativ 400 in timpul vietii reproductive). Iata, asadar, o intrebare la care trebuie a aflam neaparat raspuns: Este sanatos sa avem ciclu lunar?”, a mai spus dr. Sarah Romans.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

Cuvinte cheie:
Data articol: 21/10/2012