Motivul pentru care femeile plang mai mult decat barbatii are o explicatie extrem de simpla: glandele lor lacrimale sunt mai mici si din aceasta cauza se umplu mai repede si trebuie golite. In plus, anumite schimbari hormonale care au loc in adolescenta au si ele rolul lor in explicatia privind faptul ca femeile au tendinta de a plange mai des decat barbatii.
Ad Vingerhoets, psiholog la Universitatea Tilburg, a particat la ma multe studii legate de lacrimile emotionale – cele declansate de sentimente si nu de ceapa ori alti iritanti.
Barbatul sustine ca stereotipul potrivit caruia femeile isi dau mai repede drumul la lacrimi este adevarat: urmasele Evei plang intre 30 si 64 de ori pe an, in vreme ce reprezentantii sexului tare fac acelasi lucru numai de 6-17 ori pe an. Exista si alte studii facute pe acest subiect, conduse de alti oameni de stiinta, iar rezultatele au fost aproape identice.
Vingerhoets a analizat si perioada medie de durata a unei reprize de plans atat la barbati cat si la femei. Ei a chestionat peste 5.000 de tineri adulti din mai multe tari si a descoperit ca reprezentantele sexului frumos plang in jur de 6 minute, in vreme ce barbatii o fac timp de 2-3 minute.
Psihologul considera ca barbatii plang mai putin decat femeile si din cauza conditionarii sociale: lacrimile nu se potrivesc cu imaginea masculina din societate si de aceea barbatii isi tin in frau sentimentele.
In plus, din punct de vedere biologic barbatii sunt construiti sa verse mai putin lacrimi, cred mai multi oameni de stiinta.
S-au facut mai multe studii si s-a demonstrat ca glandele lacrimale ale urmasilor lui Adam sunt mai largi, asa ca este nevoie de o cantitate mai mare de lichid pentru a se varsa, sustine Dr. Geoffrey Goodfellow, profesor la Illinois College of Optometry in Chicago.
Totodata, hormonii pot oferi inca o explicatie pentru care barbatii nu plang atat de des. Potrivit lui Vingerhoets testosteronul inhiba lacrimile. Barbatii care aveau cancer la prostata, spre exemplu, au tendinta de a se emotiona mai mult ca urmare a reducerii nivelului de testosteron cauzat de medicamentatie. In anii ’80, biochimistul William H. Frey a analizat componenta lacrimilor emotionale si le-a comparat cu lacrimile cauzate de iritatii. Astfel, a desoperit ca printre altele lacrimile emotionale contin prolactina, un hormon produs de glanda pituitara – ascociata cu emotiile.
Sursa: nymag.com
Imagine de Cheryl Holt de la Pixabay
LUNA PLINĂ din Taur din 15 noiembrie 2024 aduce SUCCES răsunător pentru aceste 4 ZODII
VENUS a intrat în CAPRICORN din 11 noiembrie 2024. Mesaj SPECIAL al Universului pentru 4 ZODII