Parinti si copii: 5 cai sa pui capat razboiului temelor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Parinti si copii: 5 cai sa pui capat razboiului temelor

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Parinti si copii: 5 cai sa pui capat razboiului temelor

Te numeri printre parintii care in fiecare seara poarta discutii interminabile cu copilul pentru ca nu si-a facut tema? Nu e o surpriza. Nu esti singurul, mai ales daca esti parinte de adolescent. Trebuie sa ai grija insa pentru ca acest gen de confruntare poate duce la o ruptura grava in relatia parinte-copil. Nu uita sa te pui si in pielea lor: dupa o zi grea la scoala, ce-ai alege intre teme si un joc la play station sau o plimbare cu bicicleta cu prietenii? Parintele din tine ar alege temele, dar copilul din tine ar da fuga imediat la bicicleta.

Ca orice parinte responsabil, ai vrea ca si copilul tau sa fie ascultator si responsabil, sa se gandeasca la viitorul lui, sa stie cat de importanta este “cartea”. Doar si noi am fost invatati ca numai “cine are carte are parte”. Au si temele rolul lor in viata, dar daca sunt transformate intr-o corvoada, este lesne de inteles ca cel mic nu va mai avea chef de ele. Si de aici, o noua tema de conflict care poate fi rezolvata relativ usor. Important este ca amandoi sa discutati calm, fiecare despre nevoile lui, iar solutiile sa avantajeze ambele parti, tocmai pentru a nu se acumula frustrari si de o parte si de cealalta.

Printre principalele piedici de comunicare cu copilul tau sunt predicile, tipetele si reprosurile. Cu cat le folosesti mai des, cu atat nu vei reusi sa schimbi nimic in comportamentul copilului tau. Potrivit specialistilor de la Empowering Parents, acesta va intra in defensiva si va cauta diverse cai sa scape. Cu cat esti mai anxios, cu atat el va simti nevoia sa-ti raspunda. Asa ca nu te mira daca te trezesti cu replici de genul: “E viata mea, nu e a ta!”, “E problema mea, lasa-ma in pace!” etc.

Sentimentele tale de parinte pot fi un amalgam de “nu ma descurc”, “nu sunt un parinte bun”, si vei avea tendinta sa impingi copilul de la spate pentru ca el sa nu esueze din acest punct de vedere. Insa aceasta lupta nu este deloc pentru binele copilului, ci pentru binele tau, ca sa nu te mai simti vinovat de un eventual viitor esec in cariera copilului. Tot ce trebuie sa faci, potrivit psihologilor de la Empowering Parents este sa eviti “lupta pentru putere” si sa iti ajuti copilul sa se automotiveze.

 

Iata si cateva sfaturi pentru a reusi acest lucru:

1. Nu esti responsabil pentru alegerile copilului

Fiecare om este responsabil pentru alegerile sale. Asa ca tu nu esti responsabil pentru alegerile copilului tau. Mai mult, nu ai niciun drept sa controlezi viata altei fiinte umane, chiar daca acea fiinta este copilul tau. Un parinte ar trebui sa-si masoare succesul in cum se comporta, si nu in ce alege copilul sa faca sau sa nu faca. Sa fii un parinte bun inseamna sa te asiguri ca faci tot ce depinde de tine pentru a-i asigura copilului o dezvoltare armonioasa si ca l-ai invatat cum sa ia cele mai bune decizii pentru el.

 

2. Nu poti convinge pe cineva sa-i pese, dar il poti influenta

Copiii au propriile lor preocupari, au propriul lor liber-arbitru. Nu-i poti forta sa le placa sau sa le pese de aceleasi lucruri care au contat pentru tine. Asa ca nu are niciun rost sa incerci sa-i schimbi, sa-i modelezi dupa bunul tau plac. Acest lucru va duce la o si mai mare lupta pentru “putere”. Ceea ce poti face insa este sa-l influentezi. In cazul, temelor, de exemplu, poti face ceva ce depinde de tine: sa i amenajezi un spatiu linistit, atragator, in care sa aiba chef sa-si faca temele.

 

3. Gandeste-te la “gardurile” pe care le pui intre tine si copilul tau

De fiecare data cand vrei sa iei o decizie in ceea ce priveste copilul tau fa o pauza si gandeste-te cum va influenta aceasta decizie relatia dintre tine si copilul tau. Daca este posibil ca aceasta sa ridice gardul dintre tine si copilul tau, ar trebui sa te gandesti la alta solutie. Ajuta-ti copilul sa ia decizii corecte inspirandu-l, nu controlandu-l. Construieste o relatie pozitiva cu copilul tau. Nu-l forta sa-ti accepte valorile, ci fa in asa fel incat sa ti le accepte singur, fara a se simti obligat. Arata-i dragostea ta, tine-l in brate, petreceti timp de calitate impreuna, radeti impreuna. Daca timpul petrecut impreuna cu copilul tau se limiteaza la certuri si reprosuri, nu-l poti influenta cu nimic. Nu poti invata copilul sa spuna adevarul, de exemplu, daca tu il minti, chiar si cu lucruri marunte si nevinovate. Lauda mai des si critica mai putin. Iar cand trebuie sa iti corectezi copilul, fa-o intr-un mod constructiv. Creierul uman are capacitatea de a retine mai degraba lucrurile negative decat cele pozitive, asa ca ai grija ca micutul tau sa-si aminteasca cat mai putine lucruri rele despre tine. In plus, copiii sunt mult mai dornici sa-i asculte pe cei care le arata dragoste si respect.

 

4. Creeaza un mediu care sa incurajeze studiul

Nu poti forta copilul sa faca ceva ce nu-si doreste, insa poti face in asa fel incat atmosfera din casa sa-l incurajeze sa faca acel lucru. De exemplu, poti scoate din priza toate elementele de distragere a atentiei de la teme: televizor, calculator, play-station. Ii stabilesti un program fix pentru studiu, dupa care este liber sa faca ceea ce doreste, indiferent daca si-a facut tema sau nu. Tine-te de acest plan, chiar daca este foarte posibil sa aveti discutii lungi pe aceasta tema. Insa, este mai mult ca sigur ca, la un moment dat, copilul se va apuca singur si faca temele. Si chiar daca a terminat tema mai repede decat era stabilit programul, acesta nu trebuie sa paraseasca locul de studiu. In acest timp poate citi, poate face tema pentru o alta materie din alta zi. Anunta-ti copilul ca programul se poate schimba doar cand va veni cu note mai mari si cand profesorii nu se vor mai plange ca nu isi face temele.

 

5. Evita predicile

Transmite un mesaj cat se poate de clar, scurt si concis. Predicile nu fac decat sa ridice bariere de comunicare intre parinti si copii. “Este responsabilitatea ta sa-ti faci temele si sa-ti faci curat in camera. Asta vreau eu de la tine. Si, odata ce ai terminat ce ai avut de facut, esti liber sa faci ce-ti place”,  iata tipul de mesaj care da roade de cele mai multe ori in relatiile dintre parinti si copii.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

Data articol: 14/11/2012