FOARTE IMPORTANT pentru orice parinte! Copilul tau nu exista ca sa te sustina! De ce este periculos sa transformi copilul in sprijinul tau emotional?
Parentificarea prin joc
Aaron Anderson avertizeaza parintii si in ceea ce priveste jocul cu copilul. Sunt parinti care se joaca cu cei mici nu pentru ca acestia din urma ar avea nevoie, ci pentru ca ei insisi se plictisesc si n-au altceva de facut. Ba, mai mult, se ascund de partener in spatele jocului cu copiii. “Problema este ca cel mic se simte obligat sa ii ofere parintelui sau suportul emotional. O face doar de teama ca nu va mai fi iubit. Nu vrem sa descurajam joaca cu copiii, insa aceasta trebuie sa fie in beneficiul copilului, nu al parintelui”, a adaugat Anderson.
Relatia parinte-copil nu trebuie inversata nici macar cand copilul devine adult. Iar parintii care obisnuiesc sa faca asta devin defensivi si nu vor recunoaste niciodata acest lucru. “Dar copilul meu ma iubeste si ii place sa ma ajute!”, vor spune de fiecare data cand sunt confruntati cu realitatea.
Ce probleme apar?
Atunci cand se ajunge la “parentificare”, indiferent de formele ei de manifestare, principala problema este imaturitatea emotionala a copilului. Pentru ca este facut responsabil de bunastarea emotionala a parintelui, copilul nu mai invata cum sa-si gestioneze propriile sentimente. “Atentie, acest lucru nu inseamna ca nu este in regula sa avem o relatie apropiata cu copiii nostril. Dimpotriva! Doar ca parintele trebuie sa fie tot timpul la conducere! Copilul trebuie sa invete sa fie responsabil de propriile emotii si nevoi, nu de cele ale parintelui sau!”, a adaugat Sweitzer.
Parintele elicopter – periculos si el!
Parintele elicpter devine si el periculos pentru copil. Doar ca el reprezinta celalalt pol. Acela al parintelui care renunta la propriile nevoi pentru a-i satisface copilului toate nevoile. In acest caz, copilul nu mai invata sa isi gestioneze emotiile, pentru ca stie ca exista cineva care o va face in locul sau. Acesti copii au tendinta sa fie nesiguri, anxiosi, incapabili sa faca fata unor sentimente puternice.
Copiii supusi unui astfel de tratament sunt predispusi la depresie, anxietate, comportament compulsiv. Totusi, cercetatorii spun ca mai este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili efectele parntificarii.
Cum sa eviti capcanele parentificarii
Specialistii spun ca este in regula ca parintii sa planga, iar copiii sa-i vada. Insa parintele trebuie sa-i spuna si care sunt motivele pentru care plange. Nu e deloc corect sa-i spuna ca este in regula, desi este clar ca nu e. Copilul trebuie sa aiba incredere in instinctele lui, sa isi dea seama care sunt motivele pentru care parintele lui este trist. Este indicat sa-i spui copilului “Simt nevoia sa plang acum, dar nu este treaba ta sa ai grija de mine. O pot face singur!”.
Parintii trebuie sa invete sa apeleze la adulti pentru a-si spune ofurile, nu la copii. Desi este in regula sa le spui copiilor ce simti, nu trebuie sa te bazezi pe ei ca sa te bazezi pe ei sa iti rezolve problemele de adult.
sursa: fatherly.com
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?