Copilul tau are un program prea incarcat? Afla de ce ii da viata peste cap - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Copilul tau are un program prea incarcat? Afla de ce ii da viata peste cap

program prea incarcat - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-zblwh

Este bun sau nu un program plin pentru copii?

Multe studii au aratat ca un copil activ care are timpul bine umplut nu dezvolta stres emotional ca alti colegi ai lui, are scopuri, obiective si bucurii legate de activitatile pe care le frecventeaza. Copiii socializeaza, invata valori de echipa, fac miscare fizica si se distreaza. In plus, parintii sunt multumiti ca astfel ii tin departe de ore fara sir in fata computerului sau televizorului si al altor tentatii nefericite.

Deci sigur ca este benefic ca un copil sa frecventeze o activitate extrascolara pentru care are placere si chiar pasiune.

Stiind beneficiile unor asemenea activitati, parintii tind sa exagereze.

Pediatrii sfatuiesc parintii sa aloce si timp “degeaba” copiilor lor doar ca sa se joace, sa deseneze liber si sa exploreze. Pentru sanatatea si echilibrul sistemului lor nervos, copiii au nevoie de timp sa viseze, sa gandeasca si sa fie creativi in a-si inventa singuri propriile jocuri. Cand totul este programat de altii si ei doar executa, creativitatea nu mai este spontana, iar acesta este un lucru daunator.

Desigur ca activitatile extrascolare le dezvolta increderea si abilitatile sociale, dar este foarte important sa participe pentru ca le face lor placere. Copiii nu trebuie sa asocieze aceasta participare cu a obtine aprobarea parentala. Daca ei deduc ca mami si tati vor neaparat ca ei sa se duca la acel sport, ei vor primi de fapt mesajul ca sunt acceptati si iubiti pentru ca sunt implicati in acea activitate, nu pentru ca sunt ei, pur si simplu.

Te mai poate interesa si: Psiholog Monica Bolocan: Sindromul copiilor suprasolicitati in cursa pentru performanta

Implicarea copilului in activitati, pe varste

Specialistii afirma ca un copil intre 1 si 5 ani are atentia focusata pe o activitate, oricare ar fi ea, maxim 30 minute la cateva zile.

Copiii intre 5 si 8 ani sunt mai potriviti sa fie implicati in sporturi competitive sau jocuri si pot face fata la mai multe in acelasi timp pe saptamana. Iar un copil peste 8 ani este bine sa fie implicat intr-o activitate de echipa regulata extrascolara care sa il disciplineze si sa invete valoarea echipei.

Semne cand copiii sunt prea obositi

Este o granita fina dincolo de care un copil care este prea ocupat de teme si activitatile extrascolare va da semne. Fiecare copil este diferit si poate reactiona in modul propriu, dar semnele generale de oboseala sunt:

Se simte obosit, anxios sau depresiv, trist fara motiv.
Se plange de dureri de cap sau de stomac ori de alte afectiuni care apar urmare a scaderii sistemului imunitar din cauza oboselii, meselor mancate pe fuga sau somnului insuficient.
Nu mai au rezultate bune la scoala, pierzand capacitatea de concentrare si interes.

Supraincarcarea copiilor le poate afecta si viata de familie. Unele familii rareori mananca impreuna, nu petrec suficient de mult timp impreuna pentru ca sunt mereu pe drum, unul sa ia copilul, altul sa il duca la alta activitate.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 14/09/2021