Terorizarea unor copii de catre colegii de clasa sau de scoala a devenit o adevarata plaga mondiala. In fiecare zi citim in ziare sau vedem la televizor dramele suferite de anumiti elevi nevoiti sa plateasca taxe de protectie pentru a nu suferi corectii fizice sau cazuri mult mai dramatice soldate cu sinucideri provocate de agresiuni fizice si/sau verbale repetate la care au fost supusi de catre colegii de scoala. Indiferent ca este vorba despre anumite defecte fizice sau a unui status social inferior, acesti copii au ajuns tinta glumelor si a ironiilor semenilor lor. Iar in cazul in care victimele dau cel mai mic semn de slabiciune, atunci atacurile devin de-a dreptul virulente.
In acelasi timp este adevarat ca sunt si copii care exagereaza
Ei considera cea mai mica tachinare drept un abuz si se plang rapid fie profesorilor, fie parintilor. Potrivit psihologilor, glumele repetate, spuse pe un ton agresiv cu intentia clara de a rani, fac parte din categoria abuzurilor. Zilnic agresorii isi tortureaza victimele atat verbal, psihic cat si fizic.
Pentru a-si atinge scopurile acesti mici calai nu se dau in laturi de la nimic: isi eticheteaza colegii cu nume injositoare, amenintari, iar in ultima instanta trec chiar la agresiuni fizice. Unii, mai inventivi, folosesc si mijloacele electronice pentru a-si tortura colegii: mail-urile de amenintare sau chiar folosirea chat-room-urilor pentru a raspandi anumite zvonuri defaimatoare care sa raneasca sentimentele celorlalti astfel incat cei vizati sa cedeze si sa se supuna atacatorilor.
Parintii trebuie sa fie foarte atenti si sa ia atitudine inca de la primele semne observate.
Consecintele sunt extrem de grave, devastatoare chiar, asupra psihicului victimelor copii. Si ne amintim, desigur, de nenumarate stiri din Statele Unite, dar si alte tari, despre vreu copil terorizat de colegi care a luat un pistol si si-a facut singur dreptate.
In cazul in care copilul tau se plange despre faptul ca este terorizat de catre un coleg ofera-i tot suportul emotional de care are nevoie indiferent de cat de suparat esti. De foarte multe ori acesti adolescenti se simt timorati sa vorbeasca despre abuzurile la care sunt supusi, inclusiv cu parintii lor, de teama ca ii vor dezamagi.
Unii considera ca este vina lor pentru tratamentul la care sunt supusi si ca daca ar fi spus ceva sau s-ar fi comportat diferit atunci sigur n-ar fi fost tinta glumelor celor din jur. Altii nu le spun parintilor nimic fiindu-le teama ca lucrurile vor deveni si mai rele sau ca tatii lor le vor cere sa plateasca cu aceeasi moneda sau chiar sa isi loveasca atacatorii, demostrandu-le astfel ca sunt curajosi si nu se vor lasa calcati in picioare.
Citeste si: De ce sunt unii copii agresivi la gradinita?
Sfaturi pentru parintii „copiilor victime”:
- Lauda-ti copilul ca avut curajul sa iti dezvaluie faptul ca este terorizat
- Reaminteste-i ca nu este singur si ca se poate baza oricand pe ajutorul celor dragi
- Nu uita sa subliniezi, de fiecare data, ca atacatorul este cel vinovat de ceea ce se intampla si ca impreuna veti gasi cea mai buna solutie.
- Ia in calcul faptul ca agresorul sa-si intensifice atacurile in cazul in care afla ca victima sa s-a plans parintilor sau profesorilor. In acest caz, fie iei legatura cu parintii copilului problema, fie vorbesti cu profesorul sa faca acest lucru. In primul caz este de preferat ca un reprezentatnt al scolii sa fie prezent.
- Incurajeaza copilul sa fie mereu inconjurati de prieteni pentru a-si spori increderea in sine
- Du copilul la un sport care sa-i faca mai puternici si mai curajosi.
Ce iti poti sfatui copilul, ce ii poti spune sa faca:
- Stati impreuna cu prietenii vostri si evitati sa ramaneti singur intr-un loc inchis in prezenta agresorului;
- Stapaniti-va furia – nu-i oferiti satisfactie agresorului lasandu-l sa vada ca ceea ce a facut sau a zis are impact asupra voastra;
- Fiti curajosi, ignorati in totalitate agresorul(ii);
- Spuneti-le tot parintilor;
- Vorbiti despre acest subiect cu profesorii;
- Incercati sa nu aveti asupra voastra ceva care starneste dorinta agresorului (De exemplu, daca va cere bani pentru mancare, veniti cu pachet de acasa etc).
De partea cealalta a „baricadei”
Nici pentru parintii agresorului nu este o veste tocmai buna ca urmasul lor obisnuieste sa terorizeze alti copii. Insa oricat ar fi de greu, trebuie luate masuri imediat. Comportamentul agresiv si antisocial poate degenera odata cu trecerea timpului.
Copiii sunt rautaciosi, chiar agresivi cu alti colegi din varii motive. Fie acest lucru este o dovada a propriei slabiciuni: se simt nesiguri si atunci nu stiu cum sa interactioneze cu ceilalti. Fie considera ca asa vor fi mai populari in randul celorlalti. Fie, pur si simplu, nu-si dau seama de consecintele faptelor lor sau nu stiu ca nu este civilizat sa iei in deradere o persoana diferita din punct de vedere fizic sau rasial.
Sunt si copii care au agresivitatea in gene.
In cazul lor, este imperativa consilierea psihologica. Vor invata astfel sa-si stapaneasca stari precum furia, durerea, frustrarea sau alte sentimente puternice. O alta categorie sunt copiii crescuti intr-un mediu violent si care, acasa, sunt injositi de catre parinti sau fratii mai mari. Acestia nu vor face altceva decat sa gaseasca la scoala copii mai slabi decat ei si sa-si descarce frustrarile asupra lor.
Sfaturi pentru parintii agresorului:
- Invata-ti copilul ca tachinarea colegilor nu este acceptabila si ca poate rani astfel sentimentele celor din jur, fara a obtine in schimb prietenie sau simpatie de la anturaj.
- Verifica daca nu cumva voi in familie aveti un mod de trai agresiv sau generati in copil sentimente de furie pe care el le varsa in mediul din jur (copiii sunt deseori o oglinda a noastra si imita ce vad sau ce simt de la parintii lor).
- Impune-i reguli stricte si nu te abate de la ele
- Avertizeaza-ti copilul ca, daca nu inceteaza cu acest comportament, va fi pedepsit (de exemplu daca utilizeaza telefonul sau computerul ca mijloc de agasare, restrictioneaza-i accesul la acestea)
- Recompenseaza-ti copilul daca a facut o fapta buna
- Analizeaza-ti copilul si incearca sa iti dai seama de motivele care au stat la baza acestui comportament
- Invata-ti copilul ce inseamna respectul si amabilitatea
- Invata-ti copilul sa tolereze diferentele, fie ca acestea sunt de natura fizica, religioasa, sociala sau economica
- Invata-ti copilul sa se puna in pielea celorlalti inainte de a fi tentat sa ii tachineze
- Analizeaza anturajul copilului, iar daca acesta are o influenta negativa asupra comportamentului lui, interzice-i sa se mai intalneasca cu aceste persoane. Pe cat posibil, incearca sa iei legatura cu parintii celorlalti copii si avertizeaza-i despre faptele acestora.
- Indruma copilul catre activitati care sa ii dezvolte abilitatile sociale si sa ii inhibe comportamentul deviant
- Fii un bun exemplu: evitati limbajul obscen sau violent in fata copiilor.
foto: Depositphotos.com
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate