Durerile in timpul sarcinii sunt de mai multe feluri. Daca unele dintre ele sunt inofensive, altele sunt motive reale de ingrijorare. Cere sfatul medicului, atunci cand experimentezi dureri in timpul sarcinii, chiar daca par, totusi, inofensive.
- Dureri din cauza cresterii uterului
Marirea uterului “rearanjeaza” intestinele, ducand la greturi, senzatia rapida de satietate si extensia abdomenului. Este recomandat sa mananci putin si des, sa faci miscare regulat, sa te odihnesti si sa-ti golesti des vezica urinara.
- Dureri ale ligamentelor rotunde
Marirea uterului afecteaza si cele doua ligamente rotunde aflate in fata acestuia. Durerile se resimt in zona abdomenului inferior, in trimestrul al doilea, sunt ascutite si apar, de obicei, cand iti schimbi pozitia. Aceste dureri trec de la sine, insa daca sunt inconfortabile cere parerea medicului.
- Durerile cauzate de gaze
Progesteronul incetineste tractul intestinal, hrana circula mai incet, ceea ce duce la aparitia gazelor si a constipatiei. Pentru a le combate, bea multa apa, consuma alimente bogate in fibre, iar daca problema nu dispare, cere sfatul medicului.
- Contractii Braxton Hicks
Contractiile Braxton Hicks sunt asociate cu marirea colului uterin. Pot fi suparatoare, insa nu ameninta sarcina. Aceste contractii sunt “de antrenament” si difera de contractiile nasterii. Contractiile Braxton Hicks pot fi cauzate de deschidratare, asa ca este recomandat un consum optim de lichide. Daca nu esti sigura de tipul contractiilor sau ti se par ca acestea persista, cere imediat sfatul medicului.