Ai devenit mamă, dar ești puţin îngrijorată pentru că vezi în jurul tău femei cu copii mici care s-au îngrăşat vizibil şi nu au mai revenit la silueta de dinainte?
Nu-ți face griji, este firesc! Ba mai mult, este chiar indicat. Studiile specialiştilor arată că, dacă nu revii la greutatea anterioară sarcinii în decursul unui an de la naştere, greutatea în plus tinde să devină permanentă şi reprezintă un factor de risc pentru obezitate.
Dincolo de raţiunile estetice, beneficiile slăbirii după naştere se reflectă asupra sănătăţii mamei şi, implicit, a bebeluşului: scăderea procentului de grăsime corporală accelerează metabolismul, creşte energia şi elimină probabilitatea depresiei postnatale.
Scopul principal al dietei postnatale este recăpatarea echilibrului fiziologic anterior sarcinii, dar într-o manieră cât mai naturală şi în ritmul de refacere propriu fiecăreia. Scăderea în greutate în perioada postnatală trebuie să se facă treptat, fără măsuri drastice de înfometare şi fără exerciţii intense, care pun în pericol sănătatea mamei şi a bebeluşului.
5 condiţii obligatorii în dieta postnatală
1.Să nu fie drastică (sub 1500 de calorii).O femeie sănatoasă şi cu greutate normală ia de obicei în timpul sarcinii între 12 şi 14 kg, dintre care cam 6-7 sunt ale bebelușului cu placentă şi cu lichid amniotic. Cele 6-8 rămase se topesc în 6 luni doar prin dietă sănătoasă şi echilibrată.
Dacă ai probleme cu greutatea înainte de a rămâne gravidă, este recomandat să te monitorizezi în timpul sarcinii ca să iei corect în greutate, adică nu mai mult de 14 kg. După naştere, în funcție de cum te simţi, poţi să începi o dietă realistă de slăbit, care nu produce un deficit mai mare de 500 de calorii pe zi, între ceea ce arde organismul (alăptat, mișcare, rata metabolică de repaus) și ceea ce consumi (caloriile din mâncare, băutură).
- Alăptat (cam 500 de calorii, dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân). Un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition” arată că femeile care alăptează ard semnificativ mai multe calorii decât femeile care nu o fac şi că alăptarea este cea mai sigură metodă pentru o pierdere în greutate constantă şi sigură.
- Mișcare (mers pe jos cam 2 ore pe zi – aproximativ 10.000 de pași) – 200-300 de calorii, în funcție de greutatea mamei;
- Rata Metabolică în Repaus (care este specifică fiecarei persoane și ne arată dacă este un metabolism lent, normal sau rapid). Recomandat este să slăbești între 0,7 și 1 kg pe săptămână din greutatea totală, din care minim jumătate să fie din grăsime. Slăbitul foarte mult în timp scurt pune în pericol producția de lapte. La un consum mediu recomandat de 1500 de calorii pe zi, pierderea în greutate în cazul mamelor care alăptează este de 0,7-1 kg pe săptămână, ceea ce protejează calitatea laptelui şi, mai ales, previne eliberarea toxinelor stocate de grăsimile corpului în laptele matern.