A noua editie a Festivalului de Film de Animatie Anim’est, ce a avut loc intre 3 si 12 octombrie, in capitala, a ajuns la final. In cadrul Galei de Inchidere de sambata, 11 octombrie, la capatul a noua zile de filme de animatie de calitate, sosite la Bucuresti din peste 60 de tari, festivalul si-a anuntat castigatorii.
„Anul acesta am avut un juriu excelent, care a stiut foarte bine ce are de facut. Din punct de vedere al selectiei, am incercat sa acopar toate stilurile si tehnicile de animatie. Diversitatea a fost, la editia de anul acesta, cuvantul cheie al selectiei, atat din punct de vedere tehnic, cat si al povestilor”, a declarat a declarat Mihai Mitrica, directorul de festival.
Trofeul Anim’est, oferit de Arcub, s-a intors, anul acesta, in Belgia, dupa castigatorul Oh Willy… (r. Emma De Swaef, Marc James Roels), din 2012. Din cele 56 de scurtmetraje inscrise la a noua editie a festivalului, juriul format din Amid Amidi, Christian Pfohl si Robert Morgan a decis sa acorde premiul cel mare animatiei Poils / Par (r. Delphine Hermans, 2013),pe care a descris-o drept “o viziune nostima si feminina asupra sexualitatii si atractiei, cu o estetica proaspata, in stilul benzilor desenate independente.”
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit, de asemenea, de Arcub, a fost adjudecat de The Obvious Child / Copilul vadit (r. Stephen Irwin, UK, 2013), “un film ce ofera o descriere deopotriva comica si de cosmar a anxietatilor copilariei, printr-o reinterpretare savuroasa a iconografiei desenelor animate vechi”, dupa cum a motivat juriul.
Juriul a acordat si o mentiune speciala scurtmetrajului francez Premier automne / Prima toamna (r. Carlos De Carvalho, Aude Danset, 2013), pe care l-a descris drept “un portret colorat, obsedant si enigmatic al relatiilor dintre barbati si femei si al cainilor morti”.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania, a fost acordat animatiei braziliene O Menino et o Mundo / Baiatul si lumea, in regia lui Alê Abreu, pentru „grafica simpla si expresiva ce transmite o viziune complexa si autentica asupra lumii moderne.”
Juriul format din Lana Tankosa Nikolic, Yiorgos Tsangaris si Laurentiu Damian a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studentesc, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania, scurtmetrajului britanic Small People with Hats / Oameni mici cu palarie, in regia Sarinei Nihei, “o viziune socio-politica exprimata printr-un limbaj vizual original si amuzant”. O mentiune speciala pentru film studentesc a fost acordata scurtmetrajului Nieprawdopodobnie elastyczny człowiek / Un barbat incredibil de elastic, o productie poloneza in regia Karolinei Specht.
Premiul pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers in Serbia, pentru Običan dan / O zi obisnuita (r. Vuk Palibrk), pentru „abordarea amuzanta si simbolistica prin care autorul ridica intrebari despre trecutul, prezentul si viitorul societatii in care traim.”
Pui de somn / Baby Nap, in regia lui Paul Muresan, a castigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film Romanesc, oferit de Institutul Cultural Roman. Scurtmetrajul a convins juriul cu “talentul si sensibilitatea prin care autorul dezvaluie aspecte ale realitatii de-a lungul uneii calatorii fantastice.”
In sectiunea Music video & Advertising, jurizata de Alexis Beaumont, Sergiu Negulici si Marius Alexe, au fost premiate videoclipul piesei “Tharsis Sleeps”, a formatiei britanice Throne, regizat de Nicos Livesey si Tom Bunker, si clipul publicitar Rugby Bugs realizat de Matthias Bäuerle, Fabian Fricke, Emanuel Fuchs, Martin Lapp si Carl Schröter pentru Conferinta de animatie, efecte, jocuri si transmedia FMX, din cadrul Festivalului de Animatie de la Stuttgart, Germania.
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din sectiunea Animash si oferit de Arcub, a mers, de asemenea, in Belgia. Oh My Dog!, animatia in regia lui Chloé Alliez despre o intrecere in forta si talent a celor mai desavarsite exemplare canine, a mai fost premiata anul acesta la Stuttgart si Short Shorts.
Un juriu format din copii ( Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales castigatorul sectiunii Minimest: SuperBot – sub lupa totul e mai mare / SuperBot – Una cuestión de aumento, in regia argentinienilor Pablo Alberto Díaz si Gervasio Rodriguez Traverso, a cucerit anul acesta prin umor si originalitate.
Filmele castigatoare ale celei de-a noua editii Anim’est pot fi urmarite duminica, 12 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Studio.
Tot in cadrul Galei de Inchidere, publicul a vizionat in premiera filmele de animatie produse in cadrul celor doua ateliere desfasurate la cea de-a noua editie a festivalului. Timp de 5 zile, sub indrumarea lui Joe King, profesor coordonator al catedrei de animatie la Royal College of Art, Londra, 6 tineri cu varsta de peste 18 ani au participat la un atelier ce a imbinat mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele orasului, avand ocazia sa descompuna informatii temporale si structurale despre oras si apoi sa le reconstruiasca in cheie proprie. Animatia produsa in cadrul acestui atelier poate fi vizionata aici:
Cei mici au avut si ei parte de un atelier de animatie sub indrumarea lui Ion Arama, absolvent al Facultatii de Regie Film la UNATC Bucuresti si participant la prima editie a Animation Worksheep – 2011. 12 copii cu varste intre 8-12 ani au contribuit la o scurta animatie avand ca personaje principale cladiri realizate din hartie decupata, urmand tema festivalului- Re:Animating Bucharest. Aceasta poate fi vizionata aici:
A noua editie a Festivalului de Film de Animatie Anim’est a avut loc intre 3 si 12 octombrie in Bucuresti, in cinematografele Studio si Elvira Popescu si la Re:Animation Hub by Jameson – Carol 53.
Intre 30 octombrie – 2 noiembrie, festivalul revine la Chisinau pentru al patrulea an consecutiv. Mai multe detalii aici.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua