Vestea despre o noua editie a Festivalului de Film de Animatie Anim’est s-a raspandit, anul acesta, cu mai mult entuziasm ca oricand, un numar record de 1.260 de filme fiind inscrise in competitiile internationale. Cele mai frumoase povesti spuse cu ajutorul celor mai diversificate tehnici si stiluri de animatie vin la Bucuresti din peste 60 de țari – din Taiwan pana in Columbia, din Norvegia pana in Brazilia, harta Anim’est arata cum nu se poate mai bine.
Se anunța o competiție interesanta in toate secțiunile, presarata cu highlighturi ce au facut deja turul unor festivaluri internationale importante, si filme ce isi vor avea premiera la Anim’est.
Cinci lungmetraje de animatie vin sa isi completeze, la Bucuresti, palmaresul deja impresionant de premii si prezente la festivaluri de renume. Din Brazilia soseste O Menino e o Mundo / The boy and the World, o desfatare vizuala castigatoare a Premiului Cristal la Annecy (cea mai importanta distinctie europeana pentru un film animat), anul acesta, si propunerea Braziliei la Oscar. In regia lui Alê Abreu, filmul prezinta capcanele lumii moderne prin prisma calatoriei pline de aventuri ale unui baietel in cautarea tatalui sau. Spectaculozitatea vizuala e data de imbinarea unei palete largi de tehnici si stiluri (desen pe hartie, 2D, live action), menite sa ilustreze diverse stadii ale degradarii umane.
Despre productia italiana L’Arte della Felicità / The Art of Happiness, debutul in lungmetraj al lui Allesandri Rak, se spune ca le poate imblanzi perspectiva de viata pesimistilor. O poveste captivanta despre conexiunea metafizica dintre doi frati, animatia 2D/3D isi plaseaza actiunea intr-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativa a subconstientului ce aminteste, pe alocuri, de bijuteria Waking Life, a lui Richard Linklater. Filmul a fost recompensat la Festivalul de Film de la Venetia si la Raindance, si a fost nominalizat la Annecy pentru cel mai bun lungmetraj de animatie.
Un alt lungmetraj de debut soseste la Anim’est anul acesta: Rocks in my pocket, in regia lui Signe Baumane, o provocare vizuala si nu numai. Co-productia SUA-Letonia se bazeaza pe povestea personala a regizoarei si prezinta lupta a cinci femei din familia acesteia impotriva depresiei, abundand de metafore vizuale, imagini suprarealiste si simt al umorului neconventional. Filmul a fost premiat la Festivalul ANMATOR din Poznan, Polonia, si a fost selectat in competitiile Fantoche, Seattle International Film Festival si London International Animation Festival.
O varianta moderna si „fructata” a clasicei Romeo si Julieta vine din Estonia: Lisa Limone ja Maroc Orange; Tormakas armulugu / Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story, produsa de celebrului studio specializat in animatia cu papusi Nukufilm. Selectata la Annecy, Anima Mundi si Tallinn Black Nights Film Festival, musicalul animat 3D in regia lui Mait Laas trateaza intr-o maniera critica problema imigrantilor ilegali care incearca sa ajunga din Africa in Europa, prin intermediul povestii de iubire imposibile dintre baiatul-portocala Maroc, un erou neinfricat care se lupta cu prejudecatile si saracia, si fata-lamaie Lisa, care colectioneaza scoici cantatoare.
Competitia de lungmetraj e completata de Manieggs – Revenge of the Hard Egg, o productie animata ungureasca dupa multi ani de zile, si un proiect independent in regia lui Zoltán Miklósy. Animatia 3D soseste la Bucuresti dupa prezenta la Annecy, si aduce in fata publicului povestea razbunarii a doi detinuti dupa doua saptamani de inchisoare pentru o fapta pe care nu au comis-o – un melanj provocator de cinism, sarcasm, umor indraznet, si nici un pic de sfiala de a ilustra stereotipurile si nedreptatile vremurilor pe care le traim.
In competitia internationala de scurtmetraj, 56 de titluri se vor intrece pentru Marele Trofeu Anim’est. Un must-see al acestei secțiuni este cu siguranța Man on the chair (r. Dahee Jeong), castigatoarea premiului Cristal la Annecy anul acesta. Alte titluri ce nu ar trebui ratate sunt Hipopotamy / Hippos(r. Piotr Dumala), cu coloana sonora semnata Alexandru Balanescu si premiat la Animafest Cyprus si Animafest Zagreb, La Testa tra le Nuvole / Absent Minded (r. Roberto Catani), o productie italiana premiata la Annecy cu Distinctia Juriului, si The Obvious Child, o animatie 2D in regia lui Stephen Irwin, ce a facut deja ocolul lumii cu oprire la Sundance, Anima Mundi, Suttgart IAF, Annecy sau Animafest Zagreb.
O secțiune speciala a competiției festivalulului este cea dedicata filmelor studențesti, ce aduna cele mai nonconformiste si personale povesti, proaspat iesite din bancile unor scoli prestigioase, gazduite de tari cu traditie in animatie: Gobelins, Supinfocom, FAMU, HFF Postdam, CalArts, Royal college of art, National Film and Television School London, etc.
Decizia cu privire la filmele castigatoare din competitiile Anim’est 2014 e in maini la fel de bune ca oricand. Din Londra soseste la Bucuresti pentru a fi parte din juriul competitiilor de lung si scurt metraj regizorul, scenaristul si animatorul Robert Morgan. Cunoscut in special pentru The Cat with Hands, The Separation si Bobby Yeah (nominalizat la BAFTA in 2012), Morgan detine in palmares o serie de filme de animatie si live-action nerecomandate celor slabi de inger, „bantuite” de influentele lui Francis Bacon, Edgar Allan Poe sau David Lynch, si premiate la festivaluri de renume: Sundance, Rotterdam, Clermont-Ferrand. Un alt membru al juriului este Amid Amidi, redactor-sef al celui mai citit site de specialitate, CartoonBrew.com, si autor al unor numeroase carti despre arta si istoria animației. Inainte de a fi invitat la Bucuresti, Amidi s-a plimbat pe la o mulțime de festivaluri celebre, ca lector, curator de programe sau membru al juriului (Ottawa, Anima Mundi, Klik !, Anifilm, Vimeo Festival). Al treilea membru al juriului este Christian Pfohl – producator si fondator al celebrului label francez Lardux Films, ce a produs, timp de mai bine de douazeci de ani, peste 70 de scurt metraje, zeci de documentare, seriale TV si videoclipuri. Este cunoscut in special pentru documentarul Les 4 saisons d’Espigoule (1999) si scurtmetrajele Notes sur les lumières (2001) si Je m’appelle (2002).
Din juriul ce va decide cele mai bune filme din competitia studenteasca, cea romaneasca si Balkanimation fac parte Lana Taknosa Nikolic, profesor si coordonator de studenti la prestigioasa scoala Animation Workshop, Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus si profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia, si Laurentiu Damian, regizor si scenarist roman, profesor universitar doctor la Universitatatea Naționala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti si de asemenea, presedinte UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania).
Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvira Popescu si in Atelierul de Productie.
Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!