Dragi parinti,
Stiati ca urechea trebuie obisnuita si ea – de la varste cat mai fragede – cu sunetul unei limbi straine? Intrucat la aceasta varsta desenele animate sunt activitatea favorita a prichindeilor, cautati-le pe cele vechi, Disney, nedublate in romana. Pe la 3-4 anisori nu stiu ca exista si varianta in romana, deci nu o cer. Si intre timp, urechea lor s-a obisnuit cu muzicalitatea limbii respective. Cat despre cei mari, incercati sa ii faceti sa urmareasca filme sau desene animate cu subtitrare in engleza. Eventual le promiteti ca pentru fiecare subtitrare in engleza va primi o ora de desene animate in plus. Este foarte important sa se obisnuiasca urechea cu engleza, sa auda des expresiile corecte si incet incet le va corela cu ceea ce vede scris la subtitrari.
Nu credem ca trebuie sa ii rugati pe copii sa se joace jocuri pe calculator. Pentru copiii din ziua de azi, calculatorul este o prezenta permanenta inca de la 3-4 ani. Ce puteti face dumneavoastra, ca parinte, este sa ii ghidati spre anumite jocuri, cu mai putine impuscaturi si mai multa engleza. Sau sa le puneti chiar conditie, pentru un joc pe care il prefera ei, trebuie sa se joace si ceva ales de dvs. Iar limba auzita la joc trebuie sa fie engleza, in masura in care ea exista ca optiune.
Oricat de dificil ar fi la inceput si oricate proteste va veti incasa, merita tot efortul. Vom continua prin exemple concrete: copii de patru ani pe care i-am auzit rostind replici din ”101 Dalmatieni”… in romana… Ce frumos ar fi fost sa zica acelasi lucru in engleza, cu un accent perfect britanic… Atat cultura britanica cat si cea americana sunt extrem de bogate in nenumarate elemente mediatice care nu fac decat sa le deschida celor mici orizonturile. Ne referim aici atat la desene animate, filme, muzica, dar si la literatura si media. Nu ii lasati sa ramana blocati intr-un singur cerc informational inchis, deschideti-le usile spre alte tari/idei/lumi.
Engleza e cheia cu care vor deschide acele usi.
De exemplu, nici nu mai stim daca muzica l-a adus pe Michael Jackson in viata – si prin versurile lui am inceput sa invatam engleza – sau din contra, engleza a fost cea care ne-a deschis o usa spre un muzician cum rar am mai intalnit. Iar versurile pieselor lui sunt senzationale. Nu e singurul exemplu. Muzica e un mijloc excelent de invatare a limbii engleze, mai ales daca este un mediu spre o lume care ne pasioneaza.
Pentru mai multe detalii despre invatarea limbii engleza vizitati site-ul oficialv al centrului de invatare a limbii engleza Shakespeare School.
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici