Cristian a venit pe lume la doar 30 de săptămâni, iar șansele sale de supraviețuire au fost puse la mare încercare de sistemul medical românesc. Mama sa, Nicoleta, de loc dintr-o comună săracă din Giurgiu, aflase din timp că risca să nască prematur, dar a fost nevoită să continue cu muncile grele din gospodărie, pentru a-și ajuta familia.
Un control de rutină efectuat la 20 de săptămâni a arătat că sarcina prezenta risc de prematuritate și, deși a urmat indicațiile medicului, copilul s-a născut exact în ziua în care sarcina împlinea 7 luni.
În acea zi, Nicoleta și soțul său se aflau la casa părintească. Au plecat de urgență la spitalul din Urziceni, de unde au fost trimiși cu salvarea la Spitalul Cantacuzino din București. Motivul? Din cauza lipsei de echipamente necesare tratării sarcinilor premature, copilul și mama riscau complicații letale. Din fericire, spitalul Cantacuzino fusese dotat de curând de Organizația Salvați Copiii cu două incubatoare și alte aparate vitale supraviețuirii micuților născuți înainte de vreme. Medicii i-au spus Nicoletei că, fără aceste echipamente, copilul nu ar fi supraviețuit. Opt luni mai târziu, Cristian se dezvoltă fără cusur – articulează primele cuvinte și umple casa de veselie.
Cazuri precum cel al Nicoletei sunt frecvente în maternitățile din România, unde 1.700 de copii mai mici de un an au murit anul trecut, printre principalele cauze numărându-se lipsa aparaturii. Prin programul de reducere a mortalităţii infantile, Organizația Salvați Copiii, a modernizat până acum 54 de secții de nou-născuți din țară, între care și maternitatea Spitalului Cantacuzino.
Pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur din orice colț al țării, este nevoie însă de continuarea acestor eforturi. De aceea, Salvați Copiii are în plan dotarea altor 30 de maternități în perioada următoare, și, în acest scop, lansează un apel către publicul larg de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Până la 25 mai poţi şi tu salva un nou-născut!
Ce trebuie să faci?
Procedura este extrem de simplă şi nu costă nimic! Oricine poate să ajute completând şi semnând Formularul 230, dacă în anul 2014 a realizat venituri din salarii şi asimilate acestora, sau Formularul 200, dacă în anul 2014 a obţinut venituri din alte surse (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor etc.). Formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei pot fi descărcate de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006
Formularul trebuie completat de mână, cu majuscule. Nu este necesară specificarea sumei (instituţia fiscală o va calcula şi o va vira conform legii) şi nici ataşarea Fişei Fiscale. Formularul completat se depune direct la registratură administraţiei financiare de care aparţine fiecare salariat/angajat sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2015.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!