Cum sustii dezvoltarea sanatoasa a copilului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sustii dezvoltarea sanatoasa a copilului tau

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » Cum sustii dezvoltarea sanatoasa a copilului tau

Aptamil si Sfatulparintilor.ro a organizat in perioada 14-27 noiembrie 2012 concursul “Esti mandra de juniorul tau? Povesteste-ne si poti castiga Aptamil Junior 3ani+ “. Sute de mesaje au venit pe adresa redactiei, cu experiente de viata ce pot fi de folos tuturor parintilor.

Am selectat cateva dintre cele mai inspirate raspunsuri care pot contribui la cresterea si dezvoltarea puiutilor vostri.

 

“Ce reusite are juniorul meu de aproape 3 ani (2 luni il mai despart de cei 3 ani)? Sunt atat de multe ca nu stiu cu care sa incep asa ca ma voi rezuma doar la cateva: stie primele strofe din Luceafarul lui Eminescu (cand era bebe ii recitam Luceafarul si aceasta il linistea), stie si recunoaste aproape toate marcile de masini si daca e una noua nu trebuie sa-i spui de doua ori ce marca este (le recunoaste dupa sigla/simbol), face puzzle destul de complexe pentru varsta lui, cunoaste o parte din alfabet (se joaca cu litere magnetice pe frigider si stie ca T vine de la tata, M de la Mama, W de la Volskwagen – ca tot vorbeam mai devreme de recunoasterea masinilor dupa simboluri), stie cifrele (4 vine de la patrula junglei, e fan al desenelor animate Cartea Junglei) si iPad-ul nu mai are nici un secret pentru el inca de la varsta de 1 an si jumatate. Ii sustinem dezvoltarea armonioasa printr-o alimentatie cat mai naturala (folosim Aptamil inca de cand era nou-nascut, mama a avut probleme si n-a putut sa-l alapteze decat vreo 3 luni), il incurajam sa descopere tot ce-l inconjoara (ne jucam cu el, i-am cumparat jucarii care sunt teoretic copiilor sub 3 ani, 99% din jucarii poarta aceasta eticheta, desenam pe hartie sau afara cu creta, il incurajam sa relationeze cu toti copiii si sa imparta jucariile cu ei) si poate ce-l mai important lucru este acela ca il tratam ca pe un egal si-i ascultam punctul de vedere dar aceasta nu inseamna ca-i satisfacem toate mofturile si-l lasam sa se transforme intr-un mic tiran. Si inca ceva foarte important: incercam sa evitam in comunicarea cu el si in familie tot ceea ce implica negatie, adica folosirea cuvantului NU (preferam sa-i distragem atentia cu altceva decat sa apelam la NU, nu face aia, nu ai voie aia, nu pune mana acolo, nu umbla acolo etc.)”. (Dumitru Postolachi)

 

“ Avem o fetita de 3 ani si 10 luni de care suntem foarte mandri, pentru ca este foarte receptiva, atenta si sensibila la cei din jurul ei, iubitoare, dar mai ales isteata. Ne-am ajutat de materiale de pe internet, site-uri de specialitate, carti pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, discutii cu medicul de familie care ne-a fost de mare ajutor in cresterea ei,incepand de la o alimentatie sanatoasa specifica fiecarei varste, pana la o comunicare deschisa bazata pe respectul fata de copil in cresterea si educarea lui. Imi doresc un copil sanatos atat fizic, cat si spriritual si emotional. Pentru asta, intotdeauna ma ajut de informatii pentru o dezvoltare armonioasa, activitati educative si creative pe care le facem impreuna, acasa sau la evenimente specifice copiiilor. Sper sa reusesc ceea ce orice mamica isi doreste pentru puiul ei, sa-i fie alaturi cat poate cu o crestere frumoasa si o educatie sanatoasa, pentru a deveni un viitor adult responsabil. (Mihaela Bohaciov)

 

“Junioara mea de peste 3 ani, Bianca-Valentina, la cei 3 ani si 7 luni frecventa deja grupa mijlocie cu rezultate foarte bune. A insistat ca sa participe la ambele cursuri de limbi straine ce se tin in cadrul grupei sale: engleza si germana. Iar cand vine acasa, in ziua cursurilor, imi recita sau spune ce a invatat in acea ora, facandu-mi specificatia: asta e de la engleza, asta e de la germana. Pentru a se dezvolta armonios ii ofer fiicei mele o hrana sanatoasa, excluzand dulciurile aproape in totalitate si introducand multe fructe si produse lactate. Cel mai mult ii place laptele cu cacao, dar nu ii dau prea multa cacao. Pe langa alimentatie mai particip la dezvoltarea ei armonioasa cu multe plimbari in aer liber, lungi de obicei. O invat, astfel cu miscarea, si ii dau ocazia sa observe mediul, precum si sa invete sa circule corect pe strada, tinand cont de trecerile de pietoni, trecerile peste calea ferata si trecerile semaforizate. Prefer sa ies cu ea la aer, decat sa o tin in casa lipita de televizor”. (Elena-Cristina Puscasu)

 

“Am un copil sanatos,istet,care merge la camin si care va participa la un concurs de dans pe judet, pentru grupa lui de varsta 3-4 ani… Sunt foarte mandra de el, deoarece tot timpul vrea sa descopere lucruri noi, s a invete tot ce este util pentru varsta lui… Este foarte responsabil si curajos… Cred ca cea mai mare reusita a lui este faptul ca are foarte multa grija de catelusul lui, Rocco in fiecare zi, il hraneste… Ii sustin dezvoltarea sanatoasa, printr-o alimentatie sanatoasa, bazata pe fructe si multe legume si prin aport de vitamine utile varstei. De asemenea suntem foarte atentie la igiena zilnica,facem sport, dansam si interactionam tot timpul cu copii de varsta lui, si cu activitati specifice”. (Georgiana Dumitru)

 

“Pot afirma fara falsa modestie ca baiatul meu s-a dezvoltata armonios din punct de vedere fizic insa mandria mea cu privire la el se reflecta din limbaj. Cosmin vorbeste coerent si corect iar uneori ma uimeste cu expresiile folosite. “Este incredibil cum reusesti tati!” sau “Iti multumesc ca te-ai jucat cu mine ,tati!” mi-au ramas la suflet si nu cred ca voi uita vreodata acesta perioada a copilului meu. La 3 ani m-a uimit si, in continuare, voi avea grija ca in familie sa existe un limbaj din care sa se inspire si sa invete lucruri bune”. (Ionut Murat)

 

“Sunt mamica unei micute balerine de 3 ani si 3 luni, cea mai scumpa si cuminte fetita pe care si-ar dori-o o mamica. De cand merge la gradinita este mult mai vorbareata, ordonata si mai poznasa, trebuie sa recunosc. Sunt foarte mandra de ea ca s-a integrat in colectivitate ca un om mare, respecta orele de masa si somn si e la fel de iubareata si de afectuoasa. Face miscare, mananca sanatos, invatam jucandu-ne (atunci mami are si ea vreo 3 ani jumatate), dar ce vreau sa specific este ca de cand am intarcat-o, de la 1 an si 3 luni fetita mea consuma lapte praf,1+,2+ si acum suntem la 3+. Nu ii administrez nici un supliment, vitamine sau alte siropele, ea asimileaza din laptele de dimineata si seara, alimentele consumate in timpul zilei, vitaminele de care are nevoie”. (Alina Manuela Ciuclea)

 

“Fetita mea cunoaste alfabetul si cifrele in limba romana si engleza si chiar propozitii simple. Stie denumirea a numeroase animale in limba engleaza, culorile si formele de asemenea le stie si in limba engleza. Face puzzle-uri simple de la 1 an si jumatate, iar acum cele de 60 de piese nu mai reprezinta o problema pentru ea. Toate aceste cunostinte le-a dobandit in joaca, copiii avand o putere de absorbtie foarte mare la aceasta varsta. Am luat carticele cu sunete care aveau cuvinte si cantecele in limba romana si engleaza, carti cu animale si a caror denumire era trecuta si in romana si in engleza, jucarii interactive atat in limba romana cat si in engleza. Am pus in scena impreuna povestile pe care le citeam seara la culcare si acest lucru i-a dezvoltat imaginatia si creativitatea. Acum reuseste sa-si creeze propriile ei mici povesti pe care le traieste alaturi de jucariile ei. Am avut grija ca fetita mea sa aiba o alimentatie sanatoasa, din care sa nu lipseasca laptele, fructe, legumele si pestele. Am mers pe varianta lapte formula de crestere pentru ca mi s-a parut varianta cea mai potrivita pentru dezvoltarea sanatoasa a fetitei mele”. (Geta Alexiu)

 

“Juniorul meu la 3 anisori stie sa numere in engleza, stie cateva poezii si ii place sa cante foarte multa. Dezvoltarea sanatoasa i-o sustin ca parinte prin multe jocuri educative, prin jocuri din copilaria mea, odihna si printr-o alimentatie bogata in fructe, legume, lactate si carnita de peste”. (Mariana Steluta Dogaru)

 

 

Vezi lista tuturor castigatorilor aici.

Data articol: 28/11/2012