Dino Parc Rasnov impreuna cu Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National de Geologie si Paleontologie din Departamentul de Geologie al Universitatii din Bucuresti au dezvaluit joi, 28 iulie 2016, in premiera, scheletul celui mai mare animal zburator din lume, pterozaurul Hatzegopteryx thambema.
Exponatul a fost reprodus la scara reala de catre Dino Parc Rasnov in colaborare cu cel care a descoperit fosilele Hatzegopteryx-ului pe teritoriul Romaniei, profesorul universitar Dan Grigorescu.
Giganticul zburator poate fi admirat in cadrul expozitiei „Aripi peste timp”, deschisa in perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa, care include si un pteranodon animatronic. In aceeasi perioada, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime si un Triceratops pot fi vizitate la Muzeul National de Geologie. Dupa aceste 2 saptamani, toate exponatele vor ajunge inapoi acasa, la Dino Parc Rasnov, unde vor putea fi admirate de catre toti vizitatorii parcului.
„O pagina din trecutul geologic al lumii poate fi citita acum la Antipa, iar reconstituirea unei faune importante la nivel mondial, descoperita pe teritoriul Romaniei, deschide o fereastra catre timpul indepartat cand aceste animale populau tinutul Hategului. ‘Aripi peste timp’ are o dubla semnificatie: pe de o parte ne aduce in prezent trecutul paleontologic al Romaniei, iar pe de alta parte ne vorbeste despre viitor. Despre ce poate sa faca un parteneriat intre institutii”, a declarat Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.
„Ne bucura faptul ca avem o colaborare temeinica si constanta cu comunitatea stiintifica din Romania, mai ales atunci cand vorbim despre Muzeul Antipa si Muzeul de Geologie. Cu ajutorul domnului profesor Dan Grigorescu, am reusit sa reproducem, la o scara de 1:1, cel mai important exponat al Dino Parc Rasnov din acest moment. Aceasta expozitie, realizata in parteneriat, este inca o reconfirmare a caracterului stiintific si educativ al parcului nostru”, a adaugat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Rasnov.
„Chiar daca am avut exponate similare in trecut, cele din acest an sunt de-a dreptul impresionante. Am discutat si cu domnul Apostu si am stabilit ca Triceratopsul va ramane pentru o perioada mai lunga de timp in curtea Muzeului de Geologie, ca emblema a institutiei noastre”, a afirmat Rodica Tita, coordonator stiintific al Muzeului de Geologie.
„Ne putem mandri astazi cu imaginea reconstituita a celui mai mare animal zburator care a trait vreodata in intreaga lume, pe care l-am descoperit in Tara Hategului cu multi ani in urma. Aceasta realizare nu ar putea fi cu adevarat cunoscuta fara efortul si sprijinul Dino Parc Rasnov, al Muzeului Grigore Antipa, al Muzeului de Geologie si al celorlalte institutii care s-au implicat cu adevarat de-a lungul timpului si au sustinut domeniul cercetarii in tara noastra”, a precizat profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucuresti.