Sfaturi din Epoca de piatra pentru parintii din ziua de azi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sfaturi din Epoca de piatra pentru parintii din ziua de azi

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Sfaturi din Epoca de piatra pentru parintii din ziua de azi
sfatulparintilor.ro - Lectii pentru parinti din Epoca de piatra, bune si acum

Sunt multe sfaturi pentru parinti cum sa-si creasca si cum sa-si educe copiii. Insa niciodata nu te-ai fi gandit ca poti invata cateva lectii pentru parinti care dateaza de pe vremea mosilor si stramosilor. Chiar daca sunt sunt de dinainte de Paleolitic, asta nu inseamna ca nu se pot aplica in vremurile moderne.

 

Lectia pentru parinti #1: Tine-ti copilul aproape

Cum pe vremea aceea nu existau carucioare ergonomice, parintii isi tineau copiii in dispozitive asemanantoare marsupiilor din ziua de azi. In acest fel, copiii deprindeau si isi dezvoltau abilitati sociale si chiar de vanatoare. Copiii care sunt in primele luni de viata aproape de parinti sunt mai calmi si mai sociabili, spune dr. Darcia Narvaez.

 

Lectia pentru parinti #2: Lasa-ti copilul sa se joace cu copii de mai multe varste

Pe vremea aceea nu existau crese, gradinite, scoli etc. Copiii petreceau timp impreuna cu ceilalti si se jucau impreuna, indiferent de varsta. Nu erau separati dupa acest criteriu. Astfel cei mici copiau comportamentul celor mari. Iar cei mari se responsabilizau, avand grija de ceilalti.

 

Lectia pentru parinti #3: Cere ajutorul daca ai nevoie de el

Inca din vremurile antice, s-au impartit responsabilitatile. “Parintii care simt ca o povara aceasta <<meserie>>  nu-si mai dau seama de nevoile copilului, iar copilul incepe sa se simta neglijat. Roaga pe cineva sa te ajute cu copilul si chiar mergi la psiholog daca simti ca situatia te depaseste”, explica dr. Narvaez.

 

Lectia pentru parinti #4: Rezolva frustrarea in primele faze

Parintii din triburile antice erau asa de atenti la copiilor incat le puteau anticipa crizele si le eradicau “din fasa”. “Daca simti ca cel mic urmeaza sa planga sau sa se supere, actioneaza imediat. Linisteste-l inca din primele clipe cand e nervos sau agitat, mai tarziu va fi mai greu”, sugereaza dr. Narvaez.

Data articol: 28/12/2011