Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav
Niciodata nu dati aspirina unui copil bolnav de varicela!
Daca copilul are varicela, sub nici o forma nu aveti voie sa ii dati vreun medicament ce are la baza aspirina. Combinatia dintre acest tip de virus si aspirina poate cauza sindromul Reye, o afectiune ce ataca ficatul si creierul si care poate fi fatala.
Singurele doctorii care pot trata varicela sunt de natura antivirala
Varicela este cauzata de un virus deci tratamentul pentru ea nu poate fi decat antiviral; antibioticele sunt total inutile. Ele se prescriu insa doar daca copilul dezvolta vreo complicatie de la varicela, cele mai uzuale fiind infectiile de piele cauzate de scarpinarea bubelor si infectarea lor.
Sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav de varicela:
Tratamentul si igiena pentru varicela include:
- – Aciclovir (un medicament antiviral) sub forma de unguent pentru bubele copilului sau sub forma de pastile (daca pediatrul decide, in functie de agresivitatea de manifestare a varicelei)
- – Calmarea mancarimii si disconfortului bubitelor, cu mixtura mentolata sau produse pe baza de calamina – dar nu pe fata, nu langa ochi.
- – Calmarea febrei cu antifebrile recomandate de medic, la intervalele orare indicate de el, in functie de cat de mare sau mica este febra copilului
- – Inducerea somnului de noapte – care sa fie suficient de profund incat sa nu fie intrerupt de accesele de disconfort date de mancarimea bubelor – prin antihistaminice care au drept efect secundar somnolenta, numai la prescriptia medicului.
- – Mentinerea unei bune igiene in zona ochilor, ca fiind o zona sensibila si puternic expusa mainilor copilului care se scapina la bube. Dealtfel conjunctivita este una din complicatiile frecvente ale varicelei. Mentineti igiena ochilor cu spalari cu ceai de musetel si cu unguent de kanamicina.
-
– Mentinerea unei bune igiene a gurii – daca copilul are bubite in gura – prin clatiri dese cu apa, in special dupa ce copilul mananca, si ulterior aplicarea de dezinfectante locale (cum este spray tantum verde)
- – Mentinerea unei bune igiene a zonei genitale, mai ales ca in acele zone nu se poate aplica mixtura mentolata din pricina usturimii cauzate de aceasta.
- – Intrebati pediatrul cu privire la unguente naturiste care refac epiderma dupa varicela sau alte boli ale pielii, de regula sunt pe baza de propolis si functioneaza foarte bine dupa ce crustele au cazut si copilul nu mai este contagios.
Multi pediatri recomanda interzicerea baii pana cand nu cad toate crustele in timp ce altii chiar permit bai cu apa calda dar fara sapunuri iritante cu conditia ca stergerea pielii sa se faca prin tamponare blanda, nu frecarea pielii. Urmati formula indicata de pediatrul copilului.
Alimentatia copilului bolnav de varicela va exclude pentru 7-10 zile proteinele animale: carne, peste, oua.
Ea se va baza pe lactate de orice fel, pe cereale, pe fructe, legume si multe lichide. Evitati sa ii dati alimente prea fierbinti sau prea reci sau prea iritante, cum ar fi sucul de citrice.
Cat de mult puteti, descurajati copilul in a se scarpina. Asta poate fi dificil pentru ei, asa ca nu excludeti si varianta aplicarii de manusi pe timpul noptii. Taiati bine unghiile copilului si tineti-i mainile curate ca sa ii dimunuati cat mai mult din efectele secundare ale infectarii in cazul in care totusi se scarpina.
Cand trebuie sunat urgent medicul:
Majoritatea cazurilor de varicela la copii trec fara complicatii deosebite in 7-10 zile. Elei nu sunt periculoase pe cat sunt de spectaculoase vizual si pline de disconfort fizic si emotional pentru copii. Isi vad corpul plin de bube, sunt izolati in casa. Nu au voie sa se joace cu prietenii lor, toate acestea sunt evenimente in viata lor care ii scot din rutina si ii pun in fata unui neprevazut coplesitor.
Cu toate acestea, sunt si situatii care impun chemarea medicului daca in timpul acestor zile in care asteptati ca copilul sa se vindece apar situatii de genul:
– Copilul are febra care nu scade deloc mai mult de 4 zile sau creste peste 38,8°C
– Are tuse severa sau probleme cu respiratia
– Are o zona cu o concentratie mare de bube unele langa altele care sunt umede, calde, moi si suspectati ca poate dezvolta o infectie acolo.
– Se plange de durere severa de cap
– Este prea ametit si are o dificultate in a se trezi
– Nu se poate uita la lumini stralucitoare
– Merge cu dificultate
– Pare confuz
– Pare ca se simte foarte rau sau vomita
– Are gatul intepenit de durere
foto: Depositphotos.com
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024