Printre factorii care pot influența in mod pozitiv dezvoltarea copiilor nostri se afla si odihna. Odata ce vor creste, nevoia de somn se va modifica semnificativ, cu atat mai mult cu cat va interveni si cresterea nivelului de independența. Din articolul de mai jos veți afla cat de benefic este pentru ei somnul de dupa-amiaza si cum stim daca un copil este sau nu pregatit sa doarma si pe parcursul zilei. Nu in ultimul rand, veți putea gasi si cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmam pentru a facilita tranziția de la una sau mai multe „sesiuni” de somn de pe timpul zilei la lipsa totala a acestora.
De ce somnul de dupa-amiaza este bun pentru copii
Vor avea parte de o dezvoltare cognitiva mai buna
Conform unui studiu efectuat in SUA, in anul 2015, copiii care dorm dupa-amiaza dupa ce li se impartasesc diverse informații le vor putea memora pe acestea mai bine si le vor ține minte mai mult timp. Specialistii au sesizat ca daca un copil va beneficia de o sesiune de somn dupa-amiaza (mai mare de 30 de minute), la un interval de aproximativ 4 ore de la momentul in care a primit o informație sau a fost martor la un anumit comportament, se va bucura de o memorie pe termen lung mai buna si va putea invața mai usor. In urma rezultatelor acestui studiu, autorii sai au hotarat sa extinda cercetarile pentru a se demonstra lucruri similare si pentru bebelusi.
Copiii vor beneficia si de o dezvoltare fizica mai buna
Medicii ne avertizeaza asupra urmatorului fapt: pe masura ce copiii trec prin puseuri de crestere, nu vor avea nevoie doar de o diversificare si de o suplimentare a hranei, ci si de mai mult somn. Astfel, suplimentarea somnului de noapte cu mici reprize de somn pe parcursul zile vor contribui la o dezvoltare fizica mai buna si il vor ajuta pe cel mic sa evolueze conform varstei sale.
De obicei, un copil care doarme si dupa-amiaza va dormi mai bine noaptea
Psihologii din cadrul „Spitalului de Copii din Saint Louis”(SUA) ne sfatuiesc sa nu ne privam copiii (mai mici de 5 ani) de somnul de dupa-amiaza, intrucat acestia vor fi mult prea obosiți seara, la culcare. In aceste condiții, ne va fi mai greu sa-i pregatim pentru somn, fiind mai iritați si mai puțin cooperanți. Desigur, trebuie sa constientizam ca odihna din timpul zilei poate afecta ora de culcare de seara. De exemplu, nu ar trebui sa ne asteptam ca un copil sa poata adormi seara, la ora 20.30, daca s-a trezit din somn de la pranz in jurul orei 17.30.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua