De ce nu este bine sa folosești dexametazona in aparatul de aerosoli - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce nu este bine sa folosești dexametazona in aparatul de aerosoli

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » De ce nu este bine sa folosești dexametazona in aparatul de aerosoli
Cum tratezi febra la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cold-1947995_1920
Cu toate ca exista o multime de medici care recomanda tratamentul cu dexametazona in aparatul cu aerosoli, dar și mai multi parinti care instituie acest tratament din proprie initiativa, atât studiile din domeniu, cât și specialiștii din domeniu nu il sustin. De altfel, este disponibila alternativa ce consta in administrare pe cale orala, cu rezultate clinice bune. Iata și opinia specialistului cu privire la aceasta tema.

Studiu din 1964 care a vizat administrarea de aerosoli cu dexametazona

Administrarea de aerosoli cu dexametazona are loc inca din anul 1951 pentru pacinti astmatici, metoda aceasta fiind preferata pentru a beneficia de avantajul eficacitatii superioare a acestui medicament când este aplicat direct pe locul dorit de actiune, reducând efectele nocive prin reducerea dozajului total. Scopul studiului a fost nu doar de a demonstra eficacitatea terapiei cu aerosoli intr-un grup de adulti care sufera de astm in forma grava, ci și de a descrie o complicatie anterior neraportata.
Un numar de 25 de pacienti, 14 femei și 11 barbati au fost studiati inainte, in timpul și in unele cazuri dupa terapia cu aerosol corticosteroid. 13 pacienti au avut vârsta mai mica de 20 de ani, iar vârsta medie a grupului a fost de 31.1 ani. Din numarul total de 25 de pacienti, 10 și-au ameliorat starea de sanatate (inclusiv cei de 18 ani), când au fost evaluati conform standardului anterior, 15 nu au demonstrat nicio imbunatatire a starii de sanatate sau li s-a agravat starea. 21 de pacienti au primit 10-24 de metilprednisolon oral zilnic inainte de initierea studiului; la 8 dintre ei s-a imbunatatit starea, reducându-se dozajul de metilprednisolon de la 15.4 mg medie pe zi la 4.6 mg.
Un singur pacient a intrerupt complet terapia orala cu corticosteroid. Incidenta crescuta de raspuns favorabil in grupul de adolescenti, comparativ cu cel de peste 21 de ani și eșecul de a renunta complet la corticosteroizii orali confirma rezultatele unui raport anterior. 6 din 8 pacienti au prezentat simptome imbunatatite de hipercorticism inainte de aerosolii cu dezametazona, existând modificari minore in aceste trasaturi chiar și la interval de 4-6 luni de doza orala redusa semnificativ. 4 pacienti nu urmau terapie orala corticosteroida când au inceput aerosolii. La 2 s-a imbunatatit starea, dar au manifestat și trasaturi ușoare de hiperadrenocorticism in urmatoarele 6 saptamâni din 16 de inhalatii zilnice.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 01/02/2019