Intrarea copiilor in colectivitate este un moment de spaima pentru parinti. Preocuparile lor tin mai mult de intarirea sistemului imunitar al micutilor decat de lista de rechizite, haine sau alte lucruri ce trebuie achizitionate. Si pe buna dreptate! Practica arata ca de cele mai multe ori primul an de gradinita este presarat cu infectii respiratorii dese, otite sau enterocolite, iar in cazuri mai grave pneumonii si infectii virale cu simptomatologie violenta.
Recurenta bolilor nu doar ca slabeste organismul, ci dezechilibreaza si viata de familie si pe cea profesionala a parintilor care se vad nevoiti sa gaseasca tot felul de solutii pentru a sta acasa cu copiii. Preocuparea pentru intarirea sistemului imunitar este cat se poate de legitima si trebuie inceputa cu mult inainte de a face primii pasi pe poarta gradinitei.
Sa protejezi copilul de boli nu este un lucru foarte greu. Poate vei avea impresia ca nu vei reusi pentru ca este inevitabil sa nu ii curga nasul sau sa nu stranute, dar acesta este un semn ca ai reusit sa eviti situatiile mai grave.
Reguli pentru a intari sistemul imunitar al copilului
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta organismul copilului sa lupte cu microbii si virusurile.
Spalatul pe maini este obligatoriu. Poate parea o regula de la sine inteleasa insa multi copii nici macar nu ajung la baie cand vin de afara, ci se infig cu mainile in prima jucarie care le cade in cale sau baga manutele in gura. Apa si sapunul sunt cei mai buni prieteni ai sanatatii si trebuie folosite inainte de fiecare masa, chiar daca copilul a stat in casa.
Dieta echilibrata. In alimentatia copiilor nu au ce cauta alimentele procesate, zaharul in exces. Numai ca situatiile in care facem exces se ivesc tot mai des si ajung ca in fiecare zi sa consume alimente nerecomandate. Un copil mic trebuie sa manance cat mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, carne si lactate din surse sigure, oua.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO.